c S
Dnevne novosti

Tunis: Oporba želi predložiti alternativnu vladu

12.08.2013 07:08 TUNIS, 10. kolovoza 2013.(Hina/AFP), Oporbena koalicija u Tunisu objavila je u subotu da će sljedećeg tjedna predložiti vladu sastavljenu od neovisnih članova kako bi zemlja izašla iz političke krize pokrenute ubojstvom jednog oporbenog čelnika i kako bi ishodila ostavku sadašnje vlade kojom upravljaju islamisti.

"Fronta narodnog spasa nastavit će raditi na uspostavljaju vlade i sljedećeg tjedna će predložit neovisne kandidate za vladu. Fronta će također sastaviti precizne smjernice", objasnila je Karima Suid, zastupnica stranke Masar i članica tog neobičnog saveza koji okuplja pokrete od krajnje ljevice do desnog centra.

Ona je također naglasila da je preduvjet pregovora s islamskom stankom Enahda, koja vodi vladu, ostavka te vlade. Islamistički pokret je prošlog tjedna tvrdio da je spreman na dijalog nakon što je predsjednik skupštine zamrznuo rad te skupštine kako bi dva tabora prislio na razgovore.

Pobornici oporbe su se nastavili mobilizirati u glavnom gradu kao i svakog dana nakon ubojstva oporbenog zastupnika Mohameda Brahmija 25. srpnja. Oporba priprema veliki manifestaciju 13. kolovoza, kada se obilježava proglašenje Kodeksa koji je sadržao niz zakona o izjednačavanju žena u pravima sa muškarcima, čime su Tunižanke dobile prava do tada nepoznata u arapskom svijetu.