c S
Dnevne novosti

U svibnju odluka o novom suđenju za zločine u Medačkom džepu

19.04.2013 07:12 ZAGREB, 17. travnja 2013.(Hina), Zagrebački Županijski sud odlučit će 10. svibnja o datumu početka suđenja ratnom zapovjedniku izviđačke satnije 9. gardijske brigade "Vukovi" Josipu Krmpotiću kojeg se tereti za ratni zločin jer u akciji Medački džep 1993. nije spriječio strijeljanje četvorice zarobljenika te paljenje kuća u srpskim selima.

Odluka će biti donesena na pripremnom ročištu koje je sudac Ratko Šćekić odgodio za svibanj zbog niza dokaznih prijedloga tužiteljstva i Krmpotićeve obrane. Jednom od zapovjednika u vojnoj akciji kojom je oslobođen značajan dio ličkog ratišta sudit će se po ublaženoj optužnici jer ga je tužiteljstvo isprva teretilo da je naredio strijeljanja zarobljenika.

Kada je lani u listopadu sud optužnicu vratilo tužiteljstvu radi "boljeg razjašnjenja nekih stvari", prihvaćen je dio optužnice koji se odnosi na Krmpotićevog suborca Velibora Šolaju, optuženog za ubojstvo starice koju je zatekao u podrumu u ličkom mjestu Čitluk i ustrijelio pištoljem. Na prijedlog Šolajine obrane postupak protiv njih je razdvojen, jer su se se zločini dogodili u različito vrijeme i na različitim mjestima.

Šolaji je tako već počelo suđenje u kojemu je odbacio krivnju, a sudac Ivan Turudić sutra će ispitati svjedoka za kojega Šolajina obrana tvrdi da ga je teretio samo zato što ga je kasnije spriječio u vojnom napredovanju. Krmpotić i Šojala uhićeni su i pritvoreni u ožujku prošle godine zajedno s još nekoliko suboraca koji u konačnici nisu optuženi za nedjela u Medačkom džepu.

Bivši zapovjednik u "Vukovima" na slobodu je izašao nakon više od sedam mjeseci pritvora. On je zbog Medačkog džepa još 2002. razgovarao s haškim istražiteljima.

Zbog ubojstva srpskih civila te paljenja njihovih kuća i imovine u Medačkom džepu ranije je pravomoćno osuđen ratni zapovjednik 9. gardijske brigade Mirko Norac u prvom postupku koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški sud. U istom je slučaju oslobođen general Rahim Ademi.