c S
Dnevne novosti

Ustavni sud: razlozi za Sanaderov zatvor nedostatni

07.12.2011 07:22 ZAGREB, 6. prosinca 2011.(Hina), Ustavni sud objavio je odluku da istražni zatvor bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu treba isteći najkasnije do 12. prosinca u 7 sati te da u međuvremenu sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda mora odlučiti o drugoj mjeri ili mjerama kojima će se zamijeniti istražni zatvor i osigurati prisutnost Sanadera na suđenju.

Odluku Županijskog suda o ponovnom produljenju istražnog zatvora Sanaderu Ustavnu sud je ukinuo ustvrdivši da razlozi u rješenjima te odluke više nisu "dostatni". Ustavni sud se pritom pozvao na praksu Europskog suda za ljudska prava, napominjući da su stajališta tog suda obvezna poštovati sva sudska i pravosudna tijela RH.

"Sudac istrage i nadležno sudsko vijeće u osporenim rješenjima nisu prihvatili dinamički pristup koji zahtijeva Europski sud kod procjene "dostatnosti" okolnosti prilikom donošenja rješenja o produljenju istražnog zatvora, uz koji je povezano i jamstvo koje je podnositelj ponudio", naveo je Ustavni sud u odluci, koju je objavio na internetskim stranicama.

U toj odluci naveo je da nije na Ustavnom sudu da odlučuje o jamstvu i drugim odgovarajućim mjerama osiguranja prisutnosti Sanadera na suđenju jer ima samo ovlast nadzora u pitanjima zaštite ljudskih prava. Ustavni sud je stoga odluku o produljenju zatvora bivšem premijeru vratio Županijskom sudu na novo odlučivanje, ocjenjujući da do 12. prosinca ima dovoljno vremena kako bi sudac istrage, uvažavajući načelna stajališta Europskog suda, donio odluku.

Odluka o produljenju zatvora može prestatiti važiti i prije tog roka ako sudac istrage odredi mjere, naveo je Ustavni sud. Posljednju odluku o produljenu istražnog zatvora Sanaderu donio je sudac istrage Krešimir Devčić na prijedlog USKOK-a 17. listopada zbog opasnosti od bijega a pritom je odbio najvišu jamčevinu u povijesti hrvatskog pravosuđa od 12,4 milijuna kuna.

Odbijanje jamčevine i prihvaćanje USKOK-ovog zahtjeva da se Sanadera u Remetincu zadrži još dva mjeseca Devčić je pojasnio činjenicom da se protiv bivšeg premijera vodi više postupaka u kojima se šteta procjenjuje na više od sto milijuna kuna. Odluku suca istrage potom je potvrdilo i izvanraspravno vijeće nakon čega je Sanader podnio ustavnu tužbu.

Ustavni sud je utvrdio da je produljenjem zatvora sud zanemario dinamiku promjene činjenica u razdoblju od prosinca 2010. do srpnja 2011., te od prvog rješenja o produljenju istražnog zatvora od 17. kolovoza 2011. do novog rješenja. U rješenjima o posljednjem produljenju istražnog zatvora riječ je o opetovanom formalističkom ponavljanju činjenica i argumenata, zaključio je Ustavni sud.

Naime, prema ocjeni tog suda za opravdanje produljenja istražnog zatvora više nije "dostatno" ponovno pozivanje suca istrage i vijeća na događaj vezan uz Sanaderovo napuštanje teritorija Hrvatske u prosincu 2010. navođenjem da je isključivi motiv toga bilo izbjegavanje kaznenog progona.

Ustavni sud, naime, smatra da sudac istrage nije sagledao činjenice koje su se u međuvremenu dogodile, poput nemogućnosti raspolaganja novcem zbog blokade računa u bankama, odgovornosti u slučaju bijega za sudbinu članova obitelji i njegovih prijatelja koji su za njega dali jamstva, opće prepoznatljivosti, što bi stvorilo ozbiljnu zapreku bilo kakvoj potencijalnoj namjeri njegova skrivanja u zemlji i inozemstvu.