c S
Dnevne novosti

Vijeće EU-a o Siriji, Egiptu, BiH, ljudskim pravima

26.06.2012 07:20 BRUXELLES/LUXEMBOURG, 25. lipnja 2012.Hina, Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije potvrdili su u ponedjeljak na sastanku u Luxembourgu novi krug sankcija protiv sirijskog režima, razgovarali o stanju u Egiptu, razmijenili mišljenja o Bosni i Hercegovini i njezinu putu prema EU-a te prihvatili novi strateški okvir za ljudska prava i demokraciju. Na sastanku je kao promatrač sudjelovala hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Hrvatska ministrica je bilateralno razgovorala sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom te najavila mogućnost razgovora s nizozemskim i slovenskim kolegama Urijem Rosenthalom i Karelom Erjavcem. U raspravi o Siriji, ministrica Pusić je iznijela stajalište da uz jačanje sankcija protiv tamošnjeg režima Europska unija mora imati i izlazlanu strategiju, odnosno jasne ciljeve što se time želi postići.

"Stajalište Hrvatske je da jačanje sankcija, za koje se zauzele mnoge zemlje, mora biti u kombinaciji s pronalaženjem neke izlazne strategije jer pojačavanje sankcija bez neke jasne ideje kamo to vodi i koji se cilj želi postići može samo intenzivirati napetosti i pogoršati tamošnju situaciju, koju mnogi ovdje već vide kao početak građanskog rata", rekla je ministrica Pusić. Šefovi diplomacija zemaja članica EU-a potvrdili su u ponedjeljak novi krug sankcija, to jest proširili popis sirijskih građana i poduzeća kojima se zabranjuje boravak i poslovanje na teritoriju EU-a.

Hrvatska je zajedno s ostalim članicama EU-a čestitala egipatskom narodu na demokratskom izboru novoga predsjednika Mohameda Mursija. "Egipat, zemlja koja ima presudan utjecaj na zemlje južnog Mediterana, zakoračio je na vrlo važan put i stoga je ova mirna tranzicija posebno važna", rekla je ministrica Pusić. Ministrica je rekla da je egipatski ministar vanjskih poslova, zajedno s još pet ministara zemalja južnog Mediterana, najavio sudjelovanje na skorašnjem Croatia summitu u Dubrovniku.

Ministrica Pusić je istaknula da hrvatsko iskustvo provedbe temeljitih reformi i izgradnje državnih institucija može biti od koristi zemljama južnog Mediterana, koje također moraju proći kroz taj proces. Vijeće je prihvatilo i novi strateški okvir za ljudska prava i demokraciju, kojim će se EU u narednom razdoblju voditi u svom vanjskopolitičkom djelovanju. Nova strategija predviđa i uspostavu posebnog predstavnika EU-a za ljudska prava.

"To smatramo posebno značajnim, osobito u kombinaciji s osnivanjem zaklade za ljudska prava", rekla je ministrica Pusić, koja je posebno istaknula da se kvaliteta zaštite ljudskih prava najbolje može vidjeti kroz prava žena i djevojčica. "Kvaliteta zaštite žena i djevojčica u zemljama u kojima postoje mirovne misije najbolji je test i lakmus-papir za stanje ljudskih prava općenito", rekla je hrvatska ministrica.

Vijeće EU-a prihvatilo je i zaključke u kojima je pozvalo političke čelnike u Bosni i Hercegovini da brzo učine sve što je potrebno kako bi sve razine vlasti u toj zemlji zadržale mogućnost djelovanja i kako bi se usmjerile na ispunjavanje zadaća koje stoje na putu prema Europskoj uniji.