c S
Dnevne novosti

Vijeće sigurnosti dogovorilo se o izjavi o Siriji

22.03.2012 07:08 UJEDINJENI NARODI, 21. ožujka 2012.(Hina/Reuters), Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda postiglo je u srijedu dogovor o izjavi o Siriji, a kojom se izražava potpora nastojanju izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana da prekine nasilje koje je tu zemlju dovelo na rub građanskog rata, objavili su u srijedu diplomati.

U izjavi koju su poduprle i Rusija i Kina, Siriji se prijeti 'daljim koracima' ne bude li se pridržavala Annanova mirovnog prijedloga koji u šest točaka traži prekid vatre, politički dijalog između vlade i oporbe te neometan pristup humanitarnih organizacija Siriji.

"Predsjedničku izjavu" koju su zapadne sile u utorak ublažile ne bi li dobile rusku potporu, 15-člano Vijeće sigurnosti trebalo bi prihvatiti tijekom srijede ujutro po lokalnome vremenu.

Kina i Rusija dvaput su vetom spriječile donošenje rezolucije koja bi osudila nasilno gušenje proturežimskih prosvjeda koje sirijski predsjednik Bašar al-Asad provodi već godinu dana. Ujedinjeni narodi procjenjuju da je u tom nasilju ubijeno više od osam tisuća civila.

Zapadni diplomati kažu da će ruska potpora novoj UN-ovoj izjavi biti diplomatski udarac moskovskome savezniku Asadu.

Za razliku od rezolucija koje pravno obvezuju, a donose se s devet glasova za i bez veta neke od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, izjave uglavnom ne obvezuju, ali zahtijevaju jednoglasnu potporu svih članica Vijeća.