c S
Dnevne novosti

"Vijeće za Hrvatsku - ne u EU" zahtijeva odgodu referenduma

04.01.2012 07:18 ZAGREB, 3. siječnja 2012.(Hina), Skupina stranaka, udruga i istaknutih pojedinaca, okupljenih u "Vijeće za Hrvatsku - ne u EU", uputila je državnim institucijama zahtjeve za poništenjem odluke o raspisivanju referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji 22. siječnja, te za provedbom javne rasprave na kojoj će ravnopravno biti zastupljene i financirane obje opcije, za i protiv pristupanja Hrvatske Uniji.

Zahtjeve, upućene Hrvatskom saboru, Vladi, predsjedniku Republike, Državnom izbornom povjerenstvu, Ustavnom sudu, HRT-u i svim medijima iznijeli su na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su ujedno predstavili i kampanju za odbacivanje ugovora o pridruživanju Republike Hrvatske Europskoj uniji na referendumu 22. siječnja.

Supotpisnici zahtjeva, 11 stranaka, 11 udruga i neformalnih grupa građana te šest istaknutih pojedinaca, navode da su se okupili kao vjerodostojne snage u obrani suvereniteta Republike Hrvatske pod imenom "Vijeće za Hrvatsku - ne u EU", te zajednički i koordinirano provode aktivnosti informiranja građana kroz, kako ističu, blokiran medijski prostor. Devetnaest dana prije zakazanog roka za provedbu referenduma u Vijeću ocjenjuju nedopustivim korištenje nacionalnih i lokalnih medijskih koncesija za plasiranje jednostranih promidžbenih poruka te informativnog programa za promociju isključivo jedne teze, koju smatraju iznimno opasnom i štetnom za Hrvatsku.

"To nije demokratska javna rasprava, nego najobičnija podvala jer se u devetnaest dana ne može raspravljati o temi napisanoj na 100-tinjak tisuća stranaca", upozorio je predsjednik udruge "Volim Hrvatsku Ne u EU" Roko Šikić, dok se Marija Jelinčić (Demokratska stranka žena) pita "zašto bismo teško izboreni nacionalni i ekonomski suverenitet sada mijenjali za "jedan posto suvereniteta". Problem "pljačkaške privatizacije" i rasprodaje nacionalnog bogatstva moći ćemo riješiti samo u svojim nacionalnim granicama, poručila je.

Građanima se mora jasno reći da će lošije živjeti ako Hrvatska uđe u Uniju, upozorio je Željko Sačić (Stranka za bolju Hrvatsku) koji smatra da je to propustilo učiniti "izdajničko političko vodstvo bez snage i vještine, od Sanadera, preko Jadranke Kosor do Milanovića". "Svi su oni pribjegli podaničkom, kmetskom mentalitetu i priklonili se Bruxellesu odakle svi bježe", kazao je Sačić, upozoravajući da će nakane oporezivanja privatne i rasprodaje državne mirovine dovesti do pretvaranja Hrvatske u koloniju.

Samo fiksni trošak ulaska Hrvatske u EU stajat će nas 4,1 milijarde kuna, upozorava Sačić koji se pita "gdje ćemo naći taj novac". Da Hrvatska ima dovoljno uvjeta da opstane sama i neovisna poput Švicarske smatra Dean Golubić, predsjednik Nacionalnih demokrata, koji je upozorio na opasnost da "postanemo samo jeftina radna snaga u državi koja neće biti naša".

Provedba referenduma, bez mogućnosti pružanja objektivne i pune informacije o posljedicama mogućeg ulaska po, kako ističu, dokazano i opće poznato krivotvorenim biračkim popisima, u potpunosti poništava legitimnost na taj način donesene referendumske odluke, naglašavaju u Vijeću, iz kojega najavljuju veliki skup 14. siječnja na Trgu bana Jelačića na kojemu će građane upoznati "sa svim relevantnim argumentima protiv pristupanja Uniji".