c S
Dnevne novosti

Vlada: odluka o izdanju dviju obveznica na domaćem tržištu

22.07.2011 07:22 ZAGREB, 21. srpnja 2011.(Hina), Hrvatska je Vlada na sjednici donijela odluku o izdavanju dviju obveznica na domaćem tržištu - kunske obveznice u iznosu od 1,5 milijardi kuna s dospijećem 2016. godine, te obveznice uz valutnu klauzulu u iznosu od 600 milijuna eura s dospijećem 2022. godine.
Ministarstvo financija jučer je izdalo petogodišnju kunsku obveznicu u iznosu od 1,5 milijardi kuna uz godišnji kupon od 5,75 posto i prinos od 5,95 posto, te produženu desetogodišnju obveznicu (dospijeva u prvoj polovici 2022. godine) uz valutnu klauzulu u iznosu od 600 milijuna eura, kupon od 6,50 posto i prinos 6,88 posto.

Time je ispunjen plan izdavanja državnih obveznica za ovu godinu i u najvećoj mjeri zadovoljena i zatvorena potreba za financiranjem državnog proračuna, istaknula je ministrica financija Martina Dalić. Po najavama iz Ministarstva financija, sredstva od novog zaduženja na domaćem tržištu izdavanjem dviju obveznica u ukupnom iznosu od oko šest milijardi kuna koristit će se za potrebe proračuna u preostalom dijelu godine, s obzirom na planirani deficit od 14,7 milijardi kuna, te za uredno podmirenje obveza koje još dospijevaju do kraja godine. Izdanje dviju obveznica na domaćem tržištu sukladno je potrebama tržišta.

Kunskim izdanjem doprinosi se daljnjem razvoju kunske krivulje prinosa, što je bitno i za razvoj tržišta kapitala, kazala je Dalić koja također očekuje i da će obveznica uz valutnu klauzulu zadovoljiti povećanu potražnju za devizama na tržištu pa će imati povoljan učinak na kretanje tečaja.

Iz Ministarstva financija ističu kako je dobra likvidnost domaćih financijskih institucija vidljiva u većoj ponudi od realizirane, ponuda za kunskim izdanjem iznosila je 2,75 milijardi kuna, a uz valutnu klauzulu nešto više od 860 milijuna eura. Ministarstvo financija odlučilo je iskoristiti i povoljne uvjet kretanja tečaja dolara i eura i smanjiti izloženost javnog duga u odnosu na promjenu tečaja američkog dolara, a Vlada je danas donijela odluku o zaštiti od međuvalutarnih tečajnih promjena po obvezama države po obveznici izdanoj u srpnju prošle godine u iznosu od 1,25 milijardi dolara uz kupon od 6,625 posto.

Naime, Ministarstvo je jučer realiziralo transakciju međuvalutarnog kamatnog swapa, odnosno dolarska obveznica izdana u srpnju prošle godine u iznosu od 1,25 milijardi dolara konvertirana je u euro. U trenutku izdanja te obveznice (srpanj prošle godine) tečaj eura je bio 1,25 dolara, pa je glavnica obveznice od 1,25 milijardi dolara bila oko milijardu eura, a s obzirom na jučerašnji tečaj od 1,4164 dolara i konverziju glavnica sada u eurima iznosi 882,5 milijuna, što je ušteda od 117 milijuna eura.

No, s obzirom na konverziju dolarske kamate u eursku ukupna ušteda iznosi 86 milijuna eura, objašnjavaju u Ministarstvu. Kroz konverziju dolarske obveznice izdane u proljeće ove godine i sada konverziju prošlogodišnje obveznice udio dolarskog duga u ukupnom je javnom dugu smanjen na oko 4-5 posto, kažu u Ministarstvu financija podsjećajući da je uvođenje mehanizama zaštite od valutnog rizika predviđeno i Strategijom upravljanja javnim dugom 2011.-2013.