c S
Dnevne novosti

Abas očekuje potporu BiH Palestini

16.08.2011 07:12 SARAJEVO, 15. kolovoza 2011.Hina, Palestinski predsjednik Mahmud Abas koji boravi u radnom posjetu Bosni i Hercegovini rekao je u ponedjeljak u Sarajevu kako je bosanskohercegovačkim dužnosnicima izložio planove palestinskih vlasti za traženje primanja države Palestine u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda te kako očekuje da će bosanskohercegovačke vlasti poduprijeti takva nastojanja.

"Razgovarali smo o svim pitanjima, o pregovorima s UN-om, o arapskom proljeću te palestinskom pomirenju. Suglasili smo se o svim temama i postigli smo dogovor da ćemo naše konzultacije nastaviti prije nego odemo u Ujedinjene narode", izjavio je Abas nakon susreta s ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem. BiH je trenutačno jedna od deset nestalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda a proteklog vikenda je najavljeno kako će palestinske vlasti na zasjedanju Opće skupštine UN-a tijekom rujna zatražiti primanje Palestine u punopravno članstvo Svjetske organizacije.

Abas je o stanju na Bliskom istoku i nastojanjima palestinskih vlasti da izbore puno međunarodno priznanje iza zatvorenih vrata razgovarao s članovima Predsjedništva BiH. Po riječima šefa bosanskohercegovačke diplomacije Alkalaja, Predsjedništvo BiH naknadno će razmatrati kakvo će stajalište BiH zauzeti tijekom izjašnjavanja o zahtjevu za primanje Palestine u članstvo UN-a.

Alkalaj je kazao kako se nada da će o tome biti moguće postoći potrebnu suglasnost unutar BiH te je dodao kako će se tragati za rješenjm koje će biti u najboljem interesu mira i svih koji žive na Bliskom istoku. Naznačio je kako će stajaište BiH u odnosu na palestinski zahtjev vjerojatno slijediti politiku Europske unije.