c S
Dnevne novosti

Ban Ki-moon: Iran mora dokazati narav svog nuklearnog programa

09.01.2012 07:10 NEW YORK, 7. siječnja 2012.(Hina/AFP) Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u petak na smirivanje napetosti između Irana i zapadnih zemalja, istaknuvši da Teheran mora "dokazati mirnodopsku narav svog nuklearnog programa".

Napetost između Irana i zapadnih zemalja porasla je ovih dana pošto je Teheran zaprijetio Sjedinjenim Državama budu li u Perzijski zaljev opet poslale nosač zrakoplova John C. Stennis koji je prošlog tjedna prošao Hormuškim tjesnacem, usred iranskih pomorskih vježba koje su 10 dana trajale u blizini tog tjesnaca.

Dvije strane moraju "učiniti sve kako bi se smanjila napetost u regiji te pokušati riješiti sve probleme i približiti stajališta kroz dijalog i mirnim putem", rekao je Ban novinarima. "No Iran usto mora u cijelosti poštovati rezolucije Vijeća sigurnosti" UN-a, dodao je. Vijeće je donijelo četiri paketa sankcija protiv Irana kako bi ta zemlja prekinula obogaćivanje uranija.

UN-ov glavni tajnik rekao je još da ga i dalje zabrinjava izvješće koje je u studenom objavila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), u kojemu se navode "vjerodostojni" podaci koji govore da Iran radi na proizvodnji nuklearnog oružja, što Teheran niječe.

"Iranske vlasti moraju dokazati da njihov nuklearni program doista ima mirnodopsku svrhu. Čini se da međunarodna zajednica nije sigurna u to", dodao je. "Usrdno pozivam iransku vladu da iznese dokaze o naravi svog nuklearnog programa", zaključio je.