c S
Dnevne novosti

Barroso: EU očekuje švicarska rješenja

14.02.2014 07:10 BRUXELLES, 13. veljače 2014.(Hina/AFP), Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je u četvrtak Švicarsku da "dođe s rješenjima" nakon referenduma na kojemu je ograničila useljavanje, odbacivši bilo kakvu mogućnost pregovaranja o načelu slobode kretanja ljudi.

"Švicarska mora doći s rješenjima. To nije moja, ni zadaća Komisije", rekao je Barroso novinarima. "Već je bilo kontakata" između Bruxellesa i švicarskih vlasti ali "nemojmo se zavaravati: nećemo pregovarati o načelu slobode kretanja ljudi", dodao je. Barroso je rekao da je uzeo na znanje odluku koju je u srijedu donijela švicarska vlada da do konca lipnja iznese plan provedbe referendumskih odluka nakon kojega do konca 2014. treba uslijediti nacrt zakona.

"Poštujemo" to glasovanje ali nam ono "donosi ozbiljne probleme", posebno Švicarskoj, dodao je. "Švicarskoj nudimo izniman položaj. Švicarska ima neograničen pristup našem unutarnjem tržištu. Švicarci se mogu nastaniti gdje god žele u Europi", istaknuo je Barroso. "Nije pravedno da Europa nudi te uvjete a da ih Švicarska ne nudi", dodao je, podsjetivši da je EU "najveći trgovinski partner Švicarske".

Nakon referenduma upitno je potpisivanje protokola kojim bi se sloboda kretanja proširila i na Hrvatsku. U ponedjeljak je EK, kao odgovor na referendum, jednostrano prekinuo pregovore koje Švicarska i EU upravo vode o ugovoru o električnoj energiji, premda su bili pred završetkom.

Tijesnom većinom s 50,3 posto glasova Švicarci su na u nedjelju na referendumu odobrili inicijativu stranke UDC-a (populistička desnica) kojom se traži ponovno uvođenje kvota, sustav koji je vrijedio do uvođenja slobode kretanja. Švicarska ima tri godine za provođenje rezultata ovog referenduma.