c S
Dnevne novosti

Barroso poručio Britancima: Ne okrećite leđa Europi

17.02.2014 07:08 LONDON, 14. veljače 2014.(Hina/Reuters), Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso poručio je u petak Velikoj Britaniji da radije surađuje s EU-om nego da joj okreće leđa, rekavši da bi se London trebao boriti i promijeniti stvari koje mu se ne sviđaju.

Britanski premijer David Cameron obećao je da će s Unijom pokušati ispregovarati nove odnose ako pobjedi na izborima iduće godine i Britancima ponuditi da se na referendumu 2017. izjasne žele li ostati ili izaći iz EU-a. Barroso je posjetio Britaniju uoči europskih izbora u svibnju, na kojima se očekuje dobar rezultat euroskeptične britanske Stranke neovisnosti.

Ankete pokazuju da je neznatna većina Britanaca za izlazak iz Unije."Prava stvar nije okrenuti leđa nego angažirati se i vidjeti što zajedno možemo učiniti da popravimo stvari", rekao je Barroso u govoru na Londonskoj školi ekonomije. "Ako ne volite Europu ovakvu kakva je sada, popravite je!", istaknuo je predsjednik komisije.

Barroso je odbacio svaki pokušaj promjene europskih pravila o slobodi kretanja, što Cameron želi kako bi spriječio građane iz novih članica EU-a da zlorabe socijalne naknade u Britaniji.