c S
Dnevne novosti

Bauk: u razumno vrijeme nove dvojezične ploče u Vukovaru

10.10.2013 07:20 ZAGREB, 9. listopada 2013.(Hina), Ministar uprave Arsen Bauk je izjavio kako će se postaviti nove dvojezične ploče na zgradama državnih institucija u Vukovaru s kojih su zadnjih dana skinute, ističući da Vlada koja ne može osigurati provedbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i nije Vlada.

"U dogledno, razumno vrijeme će se postaviti nove ploče sa zakonitim nazivima državnih institucija. Inače, ukoliko to ne može osigurati vlada se i ne može zvati vlada niti može biti vlada", rekao je Bauk gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a. Naglasio je kako je ustavna zadaća vlade provoditi zakone i druge odluke koje je izglasao Sabor, pa i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, a da je na lokalnim jedinicama da svojim statutom odrede način na koji će se zakon provesti, u dijelu koji se na njih odnosi.

Bauk je kazao i kako će, kao što je i planirano, dvojezične ploče biti postupno postavljene na svim zgradama državnih institucija u Vukovaru. Najavio je da će Vlada na sutrašnjoj sjednici dati negativno mišljenje na prijedlog zaključka 52 oporbenih saborskih zastupnika o problematici postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru i primjeni Ustavnog zakona, kojim oporba zahtijeva odgodu postavljanja ploča. "Mišljenje Vlade je identično kao što bi bilo i mišljenje HDZ-a od 2009. do 2011. da je netko drugi predložio takav zaključak. Međutim, isti ljudi bi sada vjerojatno donijeli potpuno suprotno mišljenje", rekao je Bauk.

Izvijestio je kako Vlada u svom mišljenju navodi da bi prihvaćanje tog zaključka bilo u suprotnosti s Ustavom RH, Okvirnom konvencijom za zaštitu nacionalnih manjina, s Europskom poveljom o regionalnim ili manjinskim jezicima. Zaključak je, dodao je, protivan i Sporazumu između Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori te srpske i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj, koji je potpisan 2004. i Hrvatski sabor ga je ratificirao 2005., "kada je znamo tko bio na vlasti", te Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i Zakonom o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u RH.

Bauk je istaknuo kako je oporbeni zaključak u suprotnosti sa člankom saborske Deklaracije o Domovinskom ratu koja kaže da je temeljna vrijednost Domovinskog rata uspostava i obrana državnoga suvereniteta. Time su, stoji u Deklaraciji, stvorene pretpostavke za djelovanje pravne države, vladavine prva te zakonito funkcioniranje državnih tijela kao najbolji način za daljnju afirmaciju Domovinskog rata.

Upitan kako tumači ultimatum Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, koji je Vladi dao rok od 14 dana da skine i zadnju ploču u Vukovaru, ministar je rekao: "Ako se Ustavni zakon promijeni u idućih 14 dana i stupi na snagu Vlada će postupiti prema zakonu koji je donio Hrvatski sabor, u suprotnom to neće biti moguće". Vezano uz poziv predsjednika Republike Ive Josipovića na dijalog oko situacije u Vukovaru, istaknuo je kako je zadaća predsjednika brinuti se o redovnom i usklađenom djelovanju te stabilnosti vlasti, te da će se u tom smislu odazvati svakom pozivu na razgovore.

Osvrčući se na izjavu predsjednika Srpskoga narodnog vijeća Milorada Pupovca koji je i vladajućima i oporbi poručio da se "ne igraju vatrom", Bauk je kazao kako takvu metaforu tumači kao na poruku onima koji javno istupaju da o određenoj temi govore s dozom opreza. "Vrlo je jasno da scenarij koji gledamo gledali smo i od 2000. do 2003. godine, samo se radilo o suradnji s Haškim sudom, a ne o ćirilici. Nakon toga, kada se promijenila vlast više nije bilo ni prosvjeda ni problema, nego se 'lociralo, transferiralo, uhitilo itd.'. Vjerojatno je sličan scenarij predviđen i sada, a na nama je da na to ukažemo građanima i poručimo da to neće uspjeti", ocijenio je ministar uprave.