c S
Dnevne novosti

Bruxelles preporučuje strankama isticanje kandidata za predsjednika Komisije

13.03.2013 07:12 BRUXELLES, 12. ožujka 2013.Hina, Europska komisija je u utorak pozvala europske stranačka grupacije da za sljedeće izbore za Europski parlament koji će se održati u svibnju 2014. istaknu svoje kandidate za predsjednika Europske komisije kako bi se razvila prava kampanja oko programa i ličnosti kandidata i kako bi birači dobili nekakvu predodžbu kamo ide njihov glas.

Komisija ističe da je cilj danas prihvaćenih preporuka bolja informiranost birača o pitanjima koja su važna za europske izbore, poticanje sveeuropske rasprave te postizanje većeg odaziva birača. "Europa se ne može graditi bez Europljana. Važno je da građani mogu reći što misle kako se Europska unija razvija i ide dalje. Praktična preporuka pojačat će glas građana u europskoj demokraciji i omogućit da se u sljedećoj izbornoj kampanji razvije prava rasprava o budućnosti Europe", izjavila je povjerenica za pravosuđe Viviane Reding.

Jedna od glavnih značajki dosadašnjih izbora za Europski parlament jest da su europske teme vrlo slabo, ako ikako, zastupljene u predizbornoj kampanji. Ne postoji jedna europska kampanja, nego su u svim zemljama članicama u središtu pozornosti unutarnjopolitičke teme i europski izbori često predstavljaju test popularnosti vladajućih stranaka, na kojem su, prema dosadašnjem iskustvu, najčešće slabo prolazile. Unatoč postupnom, ali stalnom povećanju ovlasti Europskog parlamenta, odaziv birača na europske izbore stalno opada.

Na prvim izborima 1979. glasovalo je 63 posto birača, na drugim izborima 1984. glasovalo je 61 posto, zatim 1989. 58,5 posto, 1994. 56,8 posto, 1999. 49,8 posto, 2004. 45,6 posto i 2009. godine 42,94 posto. Komisija je također preporučila nacionalnim političkim strankama da prije i za vrijeme izbora jasno kažu kojoj europskoj stranačkoj grupaciji pripadaju te pozvala zemlje članice da se dogovore da se izbori za Europski parlament održe u jednom danu.

Izbori za Europski parlament tradicionalno su rastegnuti na četiri dana, od četvrtka do nedjelje. Već dulje vrijeme u EU-u se razmišlja da se izbori organiziraju u jednom danu kako bi dobili na prepoznatljivosti, ali o tome nema suglasnosti zemalja članica, koje ne žele mijenjati svoju izbornu tradiciju. Velika Britanija i Nizozemska uvijek održavaju izbore četvrtkom, Irci petkom, neke zemlje glasuju subotom, a većina zemalja glasuje nedjeljom.

Odbor stalnih predstavnika zemalja članica EU-a u utorak je prihvatio prijedlog da se sljedeći izbori za Europski parlament održe od 22. do 25. svibnja iduće godine, umjesto od 5. do 8. lipnja kako je ranije bilo predviđeno. Jedan od razloga za pomicanje izbora je strah da ionako mali odaziv birača ne bude još manji budući da je 8. lipnja sljedeće godine blagdan Duhova, a ponedjeljak, 9. lipnja je neradni dan u mnogim članicama, zbog čega bi mnogi birači mogli otputovati na praznike i ne izići na birališta.