c S
Dnevne novosti

DUZS: potreban novi zakon o Civilnoj zaštiti

08.05.2013 07:18 ZAGREB, 7. svibnja 2013.(Hina), Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) smatra da bi se novim zakonskim propisima o Civilnoj zaštiti trebao omogućiti ustroj modernoga, fleksibilnoga i motiviranog sustava te službe koji je potreban Republici Hrvatskoj.

Na održanoj javnoj raspravi o Zakonu o Civilnoj zaštiti ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić rekao je kako su već duže potrebna nova zakonska rješenja koja će regulirati to područje te da neke smjernice već postoje. "Potrebno je stvoriti moderan i fleksibilan sustav Civilne zaštite", rekao je Perinić u Učilištu vatrogastva, zaštite i spašavanja. Istaknuo je potrebu motiviranja pripadnika Civilne zaštite, posebice volontera koji bi bili ustrojeni i motivirani po uzoru na organizacije kao što je, primjerice, Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatska vatrogasna zajednica, Hrvatski crveni križ i slično.

Predstavljajući temeljne smjernice za izradu novog zakona o Civilnoj zaštiti, zamjenik zapovjednika Civilne zaštite Damir Čemerin rekao je da bi se njezin ustroj i djelovanje trebali pojednostavniti te da je potrebno uspostaviti bolju koordinaciju na terenu s drugim službama. Na terenu bi trebao biti jedan stožer i jedan zapovjednik kojeg imenuje lokalna uprava i samouprava, čime bi se naglasila decentralizacija sustava i uvela jasna odgovornost, rekao je i dodao da bi se sustav Civilne zaštite trebao sastojati od profesionalnog sastava koji bi usklađeno trebao djelovati s policijom, vatrogascima i Crvenim križem te s volonterima.

Čemerin je podsjetio je da je tijekom problema sa snijegom i poplavama bilo mnogo poziva građana koji su bili spremni dobrovoljno pomoći, a s druge strane odziv na mobilizaciju pričuvnih pripadnika Civilne zaštite u nekim sredinama nije bio zadovoljavajući. Istaknuo je da takvim volonterima treba odati priznanje te ih na neki način i materijalno nagraditi. U javnu raspravu o donošenju novog Zakona o Civilnoj zaštiti na internetskim stranicama DUZS-a zainteresirani se mogu uključiti do 10. svibnja. Na javnoj raspravi sudjelovali su predstavnici raznih službi u sustavu Civilne zaštite i DUZS-a koji su iznijeli svoje prijedloge kako bi novi Zakon bio što bolji.