c S
Dnevne novosti

DZNAP protiv presude Viskog trgovačkog suda o Latinici

09.07.2013 07:14 ZAGREB, 8. srpnja 2013.(Hina), Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) prosvjedovalo je protiv presude Visokog trgovačkog suda po kojoj HRT ima isključivo pravo koristiti novinarske radove svojih novinara, prigovorivši Sudu da je zanemario činjenicu da su nakladnici, među njima i HTV, zaključili ugovore o pravu korištenja novinarskih autorskih djela.

"DZNAP javno prosvjeduje protiv presude Visokog trgovačkog suda prema kojoj HRT ima pravo cenzurirati (bunkerirati) ‘novinarska autorska djela stvorena u radnom odnosu", navodi u priopćenju predsjednik DZNAP-a Ivica Grčar. Upozorava kako je Viski trgovački sud u toj presudi potpuno zanemario pravnu činjenicu da su nakladnici, uključujući i HTV, zaključili ugovore o pravu korištenja, "a ne ‘nekorištenja’ novinarskih autorskih djela".

Riječ je o presudi u predmetu u kojemu je HRT tužio Hrvatsko novinarsko društvo (HND) jer je krajem 2010. u svojim prostorijama prikazao prilog rađen za HTV-ovu emisiju "Latinica" pod nazivom "Zločini privatizacije ne zastarjevaju", Taj je sud krajem travnja, nakon žalbe HRT-a, preinačio prvostupanjsku presudu zagrebačkog Trgovačkog suda od prije dvije godine kojom je sudac Radovan Dobronić, poznat po nedavnoj presudi u slučaju Franak, u cijelosti odbacio tužbu HRT-a pokrenutu protiv HND-a zbog povrede autorskih prava.

Sutkinja Visokog trgovačkog suda Draženka Deladio presudila je da "HRT ima isključivo i neograničeno pravo korištenja novinarskih autorskih djela stvorenih u radnom odnosu", što, ističe Grčar, HRT-u daje pravo i uništenja, odnosno bunkeriranja TV priloga zaposlenih novinara. HND-u je presudom naloženo da HRT-u isplati gotovo 20 tisuća kuna parničnih troškova. Novinare i javnost Grčar u priopćenju poziva da se suprostave "ponovnom pokušaju uvođenja cenzure u Hrvatsku".

Tužbu protiv HND-a HRT je pokrenuno nakon što je na stručnom novinarskom skupu, održanom u organizaciji HND-ovog ogranka s HTV-a, u Novinarskom domu krajem 2010. pod nazivom "HRT cenzurirano" preko YouTubea odgledan prilog rađen za emisiju Latinica "Zločini privatizacije ne zastarijevaju". Radilo se reportaži o krijumčarenju cigaretama koju je u Kanfanaru snimio novinar Josip Oreč, a koja na HTV-u na kraju nikada nije bila prikazana.

Sudac Dobronić zaključio je u prvostupanjskoj presudi da u spomenutoj "Latinici" nije bilo ničega zbog čega bi HRT pretrpio bilo kakvu štetu, te da je HND radio ono što mu je dužnost raditi, štititi svoje novinare i pravo na informiranje. Utvrdio je i da je HRT, pokretanjem parničnog postupka i cenzuriranjem Latinice, prekršio svoje obveze koje proizlaze iz Zakona o HRT-u. Novinar Josip Oreč dobio je otkaz ugovora o radu s HRT-om u trenutku dok je montirao prilog koji gledatelji na kraju nisu imali prilike vidjeti na HTV-u, a u svibnju 2011. nagrađen je HND-ovom godišnjom nagradom Marija Jurić Zagorka za najboljeg istraživačkog novinara.