c S
Dnevne novosti

EK: neovisnost središnje banke uvjet za pomoć Mađarskoj

23.01.2012 07:10 BRUXELLES, 20. siječnja 2012.Hina, Europska komisija u petak je upozorila Mađarsku da mora osigurati neovisnost svoje središnje banke kao preduvjet za dobivanje međunarodne financijske pomoći.

"Povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn je ponovio da prije formalnog početka pregovora o financijskom programu EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda neki preduvjeti trebaju biti ispunjeni.

Naročito, Mađarska mora poduzeti konkretne korake kako bi osigurala punu neovisnost svoje središnje banke", izjavio je na konferenciji za novinare Amadeu Altafaj Tardio, Rehnov glasnogovornik. U Mađarskoj je od početka ove godine na snazi novi ustav, a na samom kraju prošle godine doneseno je nekoliko zakona koji trebaju osigurati provedbu ustava.

Jedan od njih je i zakon o Mađarskoj središnjoj banci, koji po ocjeni Europske komisije ugrožava neovisnost te institucije. Po novim odredbama, Monetarno vijeće Mađarske središnje banke proširuje se za još dva člana, koje će imenovati vlada. Također predviđeno je i spajanje Mađarske središnje banke s državnom agencijom za financijski nadzor.

Na čelu te nove institucije bila bi osoba koju bi imenovao premijer, dok bi guverner središnje banke bio tek potpredsjednik. Međutim, pod pritiskom Europske unije čini se da premijer Viktor Orban, čija stranka Fidesz ima dvotrećinsku većinu, počinje činiti zaokret.

U petak je izjavio da su mađarska središnja banka i državna agencija za financijski nadzor funkcionirale odvojeno i da će tako biti i ubuduće. Mađarska je u vrlo teškoj financijskoj situaciji. U prosincu su Europska komisija i Međunarodni monetarni fond prekinuli pregovore s Budimpeštom o paketu pomoći teškom oko 20 milijardi eura upravo zbog nove ustavne reforme koja je naišla na brojne kritike u EU-u.