c S
Dnevne novosti

EK: Posljednje izvješće za RH, kandidatura Srbiji

12.10.2011 07:26 BRUXELLES, 11. listopada 2011.Hina, Europska komisija objaviti će posljednje izvješća o napretku Hrvatske, preporučiti Vijeću EU-a da Srbiji odobri kandidatski status, a Crnoj Gori da odredi datum za početak pregovora.

Komisija će na svom sastanku u srijedu prihvatiti tzv. paket o proširenju, koji sadrži izviješća o napretku svih zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, te strategiju proširenja za sljedeću godinu. Također će objaviti i formalno mišljenje o hrvatskom pristupanju, što je jedan od proceduralnih koraka u pripremi Ugovora o pristupanju za potpisivanje.

To je posljednje izviješće o napretku Hrvatske budući da je ona u lipnju završila pristupne pregovore i nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju najavljenog za 19. prosinca dobiva status zemlje pristupnice, a ne više zemlje kandidatkinje. U jesen sljedeće godine Komisija će objaviti Sveobuhvatno izviješće o monitoringu, koji se provodi od završetka pregovora do dana ulaska u EU-u 1. srpnja 2013.

"Izviješće o napretku Hrvatske odrazit će činjenicu da su pregovori završeni, to jest da je izviješće vrlo pozitivno, što naravno ne znači da je sve savršeno. Komisija će nastaviti pozorno pratiti hrvatski napredak u provedbi reformi", rekao je visoki dužnosnik Komisije, koji je želio ostati neimenovan.

U mišljenju o srbijanskom zahtjevu za članstvo, Komisija će preporučiti da se Beogradu odobri kandidatski status, dok će za preporuku za početak pregovora morati ispuniti neke uvjete vezane uz odnose s Kosovom. "Smatramo da Srbija zaslužuje kandidatski status, a preporuka za početak pregovora povezana je s napretkom u dijalogu s Kosovom i normalizacijom na sjeveru Kosova", rekao je dužnosnik Komisije.

Preporuka Komisije ne znači automatski stjecanje kandidatskog statusa jer zadnju riječ o tome imaju zemlje članice, koje će se o tome izjasniti na sastanku na vrhu 9. prosinca. Odluka je donesena samo ako za nju glasuju sve države članice. Komisija će pozvati Vijeće EU-a da odredi datum za početak pregovora s Crnom Gorom, koja je kandidatski status dobila prošle godine, rekao je dužnosnik Komisije.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, ovogodišnje izviješće "trebalo bi se zvati izviješće o stagnaciji, a ne o napretku", rekao je isti izvor. Ništa bolje stanje nije ni u Albaniji, u kojoj je oporba sve donedavno bojkotirala rad parlamenta. Od Kosova se očekuje da izradi sveohuhvatnu strategiju za sjever zemlje, na kojem su Srbi većina.

Dužnosnik Komisije ističe da Priština treba pokušati "pridobiti" srpsko stanovništvo na sjeveru zemlje, ističući da je to dobro napravljene u srpskim enklavama u drugim dijelovima Kosova. Komisija i ove godine namjerava preporučiti početak pregovora s Makedonijom, koja kandidatski status ima od prosinca 2005., ali zbog prijepora oko imena koji ima s Grčkom pregovori još nisu otvoreni i vjerojatno neće ni biti dok se ne pronađe uzajamno prihvatljivo rješenje oko imena zemlje.

Komisija ističe da će ubuduće u pristupnim pregovorima s bilo kojom zemljom primjenjivati i iskustva stečena u pregovorima s Hrvatskom. "Jedna od naučenih lekcija je i da se pregovori u poglavljima 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24. Pravda, sloboda i sigurnost otvore na samom početku pregovora, a zatvore na samom kraju procesa", rekao je dužnosnik Komisije.

Ta dva poglavlja pokrivaju područja koja se odnose na pravnu državu te upravljanje vanjskim granicama EU-a, policijsku suradnju između država članica, borbu protiv organiziranog kriminala, pravosudnu suradnja u građanskim i kaznenim stvarima. EU u tim poglavljima naročito inzistira na stvarnoj provedbi reformi u praksi, i traži dokaze o toj provedbi za što je potrebno određeno vrijeme.

Stoga će nastojati da se pregovori u tim poglavljima što ranije otvore kako bi do kraja procesa zemlja kandidatkinja mogla pokazati uvjerljive rezultate, ističu u Komisiji.