c S
Dnevne novosti

Erjavec će od Zagreba tražiti poštivanje memoranduma o Ljubljanskoj banci

19.11.2013 07:18 LJUBLJANA, 18. studenog 2013.Hina, Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak da će glavna poruka prilikom njegova posjeta Zagrebu u srijedu biti da je memorandum koji su u ožujku potpisali premijer Zoran Milanović i tadašnji slovenski premijer Janez Janša važeći i da ga treba poštovati, te da je problem stare devizne štednje sukcesijsko pitanje.

"Naš konkretan prijedlog je da taj memorandum treba poštovati i da se radi o međunarodnom ugovoru kojim je jasno određeno da u okviru sukcesije treba naći konačno rješenje (za prenesene devizne depozite u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci Zagreb), te da u tom razdoblju sudski postupci (protiv Ljubljanske banke) u Hrvatskoj trebaju mirovati", rekao je Erjavec novinarima na rubu sastanka europskih ministara vanjskih poslova u Bruxellesu.

"Ako se memorandum ne shvaća na taj način, postavlja se pitanje zašto smo ga potpisivali jer inače to ne bi bilo ni potrebno, a hrvatski sudovi i dalje bi mogli o tom predmetu voditi postupke", rekao je Erjavec. Erjavec je rekao da je to osnovna poruka koju će iznijeti na svom sastanku s hrvatskom kolegicom Vesnom Pusić u srijedu u Zagrebu.

Prema Erjavčevoj ocjeni, Hrvatska je pristala da se problem stare devizne štednje tretira kao sukcisijsko pitanje, ne samo memorandumom iz Brežica nego i onda kada je 2004. ratificirala sporazum država sljednica o sukcesiji bivše SFRJ postignut u Beču 2001.