c S
Dnevne novosti

EU i NATO ne priznaju predsjedničke izbore u Južnoj Osetiji

15.11.2011 07:10 BRUXELLES, 14. studenog 2011.(Hina/AFP), Europska unija i NATO priopćili su u ponedjeljak da ne priznaju zakonitost predsjedničkih izbora organiziranih u nedjelju u Južnoj Osetiji, malenoj pobunjenoj regiji u Gruziji koju Moskva priznaje.

"NATO ne priznaje izbore održane 13. studenoga (...). Ti izbori ne pridonose trajnom i mirnom rješenju stanja u Gruziji", ističe u priopćenju glavni tajnik saveza Anders Fogh Rasmussen.

Europska unija također ističe da "ne priznaje" taj izborni proces i "potvrđuje svoju potporu teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu Gruzije", rekao je glasnogovornik visoke europske predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Jedanaest kandidata natjecalo se u nedjelju za predsjedničku dužnost na kojoj će zamijeniti Eudarda Kokojtija (koji se ne može treći put kandidirati), svi odreda proruski orijentirani i pristaše ujedinjenja ovog teritorija sa sedamdesetak tisuća stanovnika, sa susjednom Rusijom.

Nijedan kandidat nije dobio više od 50 posto glasova, a drugi krug će se vjerojatno održati 27. studenoga, objavilo je izborno povjerenstvo.

Bivša ministrica prosvjete Alla Džioeva vodi s 24,6 posto glasova, ispred kandidata kojeg podupire Moskva Anatolija Bibilova (23,8 posto). Gruzija, koja se kandidirala za članstvo u NATO-u, osudila je ove izbore kao "nezakonite".