c S
Dnevne novosti

EU traži od BiH jedinstveni glas u pregovorima

14.03.2014 07:10 SARAJEVO, 13. ožujka 2014.(Hina), Glavni direktor Uprave za proširenje Europske komisije Christian Danielsson pozvao je u četvrtak vlasti u Bosni i Hercegovini da usuglase uspostavu mehanizma koordinacije putem kojega bi institucije svih razina vlasti pregovarale s Europskom unijom te se deblokiralo 350 milijuna eura predpristupnih fondova Unije namijenjenih za tu zemlju.

Nakon Danielssonova susreta s ministrom vanjskih poslova i zamjenikom predsjedatelja Vijeća ministara Zlatkom Lagumdžijom priopćeno je da su se sugovornici složili da treba uspostaviti mehanizam koordinacije koji će učinkovito djelovati, a ne omogućavati blokiranje donošenja ključnih odluka za europski put BiH. Kako je priopćeno iz ministarstva vanjskih poslova BiH, Lagumdžija je u razgovorima naglasio da se ne smije dopustiti da se kroz mehanizam koordinacije tehnička pitanja pretvaraju u politička pitanja, za što, smatra on, postoji realna opasnost.

Zbog nepostojanja učinkovitog mehanizma koordinacije BiH u ovome trenutku BiH ne može koristiti 350 milijuna eura iz IPA fondova. Problem oko uspostave učinkovitog mehanizma koordinacije je nastao jer se SDP BiH Zlatka Lagumdžije protivi da u sustavu donošenja odluka prema EU i prihvaćanja njena zakonodavstva sudjeluju predstavnici županija uz entitete i državne vlasti, što hrvatske stranke smatraju neprihvatljivim i inzistiraju da županije budu sastavni dio pregovora s EU budući da je značajan dio nadležnosti upravo na županijama.

Prihvaćanje učinkovitog mehanizma koordinacije i provedba presude Sejdić-Finci dva su preostala uvjeta da bi BiH mogla zaključiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te podnijeti aplikaciju za otvaranje pregovora o članstvu s Europskom unijom. Tijekom jučerašnjeg posjeta Sarajevu Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Catherine Ashton najavila je da će se Unija snažnije angažirati kako bi se BiH pomoglo riješiti ključne prijepore da bi se mogao deblokirati njezin put ka EU.