c S
Dnevne novosti

EU zabrinut stanjem u Libiji i Siriji

19.11.2013 07:08 BRUXELLES, 18. studenog 2013.(Hina), Vijeće za vanjske poslove Europske unije u ponedjeljak je u Bruxellesu izrazilo zabrinutost pogoršanjem političke i gospodarske situacije u Libiji te posljedicama humanitarnog, socijalnog i političkog utjecaja sirijske krize na cijelu regiju, posebice na Libanon i Jordan.

EU je zabrinut utjecajem koji sirijska kriza ima po stabilnost susjednih zemalja, njihovih ekonomskih resursa, obrazovnih sustava, i zdravstvene skrbi, navodi se u priopćenju Vijeća za vanjske poslove nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a na kojem je Hrvatsku predstavljao zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović.

Čak 9,3 milijuna Sirijaca u svojoj domovini potrebuje vanjsku pomoć, navodi EU i ističe kako je zabrinut i sudbinom 6,5 milijuna Sirijaca raseljenih u domovini i dva milijuna izbjeglih u susjedne zemlji koji također svi trebaju vanjsku pomoć. Vijeće za vanjske poslova poziva sve sukobljene strane da se pobrinu za one najteže pogođene ratom uoči predstojeće zime i da zdravstvenim timovima osiguraju pristup kako bi se cijepljenjem zaustavilo izbijanje dječje paralize u zemlji.

EU je pohvalio vlasti Libanona, Jordana, Iraka i Turske za pružanje pomoći ljudima koji bježe pred sukobom u Siriji i pozvao ih da prema njima održe politiku otvorenih granica. Vijeće je izrazilo zabrinutost velikim pogoršanjem sigurnosne situacije u Libiji i osudilo nasilje u Tripoliju 15. studenoga u kojem je u sukobu paravojnih snaga ubijeno više od 45 ljudi i izrazilo podršku libijskoj vladi i parlamentu u ostvarenju mirne i demokratske političke tranzicije u Libiji.