c S
Dnevne novosti

Europski sud pravde donio presudu o trajanju kašnjenja zrakoplova

05.09.2014 07:18 LUXEMBOURG, 4. rujna 2014.(Hina), Trajanje kašnjenja zrakoplova računa se od trenutka otvaranja prvih vrata po slijetanju u zračnu luku, a ne trenutka u kojemu kotači dotaknu pistu, stoji u objašnjenju Europskoga suda pravde, donesenog nakon spora koji se vodio između niskobudžetne zrakoplovne tvrtke Germanwings i jednog putnika koji je zbog kašnjenja tražio odštetu.

Putnik je tražio odštetu od Germanwingsa, tvrdeći da je zrakoplov poletio sa zakašnjenjem od 3 sata i 10 minuta, no iz Germanwingsa su objasnili kako odbijaju platiti traženi iznos od 250 eura jer je zrakoplov na liniji Salzburg - Koeln/Bonn kasnio 2 sata i 58 minuta, a odštetu je moguće dobiti isključivo nakon kašnjenja od tri sata.

Sud pravde EU u presudi je ocijenio kako je putnicima dopušteno napustiti zrakoplov tek po naputku da se "otvore vrata zrakoplova" i da tek u tom trenutku mogu "nastaviti svakodnevne aktivnosti". "Situacija se za putnika bitno ne mijenja ni kad kotači dotaknu pistu ni kad zrakoplov stigne u završni parkirni položaj", kaže se u objašnjenju.

Trajanje kašnjenja određuje trenutak u kojemu se otvore prva vrata zrakoplova po slijetanju, a ne trenutak kada kotači zrakoplova dotaknu pistu, stoji u objašnjenju Europskog suda pravde, koje bi moglo poslužiti kao presedan za sve ostale moguće tužbe u budućnosti.