c S
Dnevne novosti

Grčić: radi se na izradi platforme za pregovore s MOL-om

12.07.2013 07:12 ZAGREB, 11. srpnja 2013. Hina, Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je kako je u tijeku izrada platforme za pregovore s MOL-om o izmjenama dioničarskog ugovora o Ini.

"To je u tijeku, nadam se da će vrlo brzo biti pripremljeno, kao i imenovanje ljudi koji će se uključiti u taj proces", rekao je Grčić nakon sjednice Vlade na upit novinara o imenovanju novog pregovaračkog tima za pregovore s mađarskim MOL-om. Naime, kako je objavio "Poslovni dnevnik", Vlada namjerava idući tjedan imenovati novi tim za pregovore s MOL-om u kojem bi bili ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović.

Član Uprave Ine Davor Mayer i predsjednika Nadzornog odbora Ine Siniša Petrović bili bi pak posebni savjetnici. Na upit smatra li da će MOL htjeti razgovarati budući da praktički ima upravljačka prava nad Inom, Grčić je odgovorio da se "razgovarati mora". "Mi ćemo razgovarati, jer razgovarati moramo. Kao što znate, opterećeni smo određenim sudskim procesima vezanima uz to i sve to će, naravno, određivati i način i dinamiku razgovora. Prema tome, pričekajmo", rekao je Grčić.

Riječ je o sudskom procesu bivšem premijeru Ivi Sanaderu za primanje mita od predsjednika Uprave mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava nad Inom. Sanader je nepravomoćno osuđen na 10 godina u objedinjenom postupku u aferama Ina-MOL i Hypo. Na upit novinara znači li to da dok god nema pravomoćne presude teško da se može vidjeti neki rezultat, Grčić je odgovorio "to ste vi rekli".

Novinare je zanimao i Grčićev stav o najnovijim podatcima o padu nezaposlenosti. Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je jučer da je krajem lipnja bilo 318.110 nezaposlenih, što je za 4,5 posto manje nego u mjesecu prije, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na kraj prošlogodišnjeg lipnja, broj nezaposlenih veći za 7,9 posto. Grčić je ocijenio da se "ipak nešto kreće", no da treba biti oprezan.

"Pričekat ćemo i rezultate sezone i eventualne pomake u industriji i drugim segmentima da bismo davali neke ocjene. Zaista je nezahvalno u ovom trenutku prognozirati", rekao je. Dodao je kako činjenica da je 60 tisuća manje nezaposlenih u odnosu na početak godine govori o tome da postoji sezonski efekt, ali su vidljivi i neki pomaci u gospodarstvu. "No, pričekajmo, nećemo se izlijetati, kriza još uvijek traje, duboka je i borba se nastavlja", poručio je.