c S
Dnevne novosti

Grčka i trojka uspješno završili razgovore

06.08.2012 07:10 ATENA, 5. kolovoza 2012.(Hina), Razgovori između stručnjaka Europske unije (EU), Europske središnje banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) s grčkim vodstvom uspješno su završeni i Atena se obvezala raditi na ispunjenju programa štednje, priopćila je u nedjelju vjerovnička trojka.

Stručnjaci Poul Thomsen (MMF), Klaus Masuch (ECB) i Matthias Mors (EU) zaključili su u nedjelju u Ateni prvu fazu pregovora o programu štednje od 11,5 milijarda eura koje Grčka mora prihvatiti 2013. i 2014. godine.

"Grčke vlasti obvezale su se nastaviti raditi i stručnjaci trojke vratit će se u Atenu početkom rujna te nastaviti razgovore", priopćila je trojka koja u nedjelju treba otputovati iz Atene.

Međunarodne novčarske ustanove pritišću grčku koalicijsku vladu desnice i ljevice na nova rezanja javne potrošnje i štednju, uključujući plaće i mirovine.

Te su mjere preduvjet da zajmodavci u rujnu odobre Grčkoj tranšu zajma od 31,5 milijarda eura. Ukupna strana pomoć Grčkoj dogovorena je u visini od 130 milijarda eura.

Zeleno svjetlo za tranšu jesenskog zajma ovisi o izvješću trojke koje će biti objavljeno u rujnu. Već petu godinu za redom u recesiji, Atena se ne može nadati oporavku prije 2014., dodaje AFP.