c S
Dnevne novosti

Ivan Mišković u ožujku svjedoči na suđenju Boljkovcu

18.02.2014 07:14 ZAGREB, 17. veljače 2014.(Hina), O zločinima nad civilima 1945. zbog kojih se sudi bivšem partizanskom časniku i prvom hrvatskom ministru unutarnjih poslova Josipu Boljkovcu u ožujku bi trebao svjedočiti i posljeratni načelnik jugoslavenske kontraobavještajne službe Ivan Mišković kojega će sudsko vijeće zbog starosti ispitati u njegovu domu u Istri.

Mišković je u vrijeme kada je Boljkovac navodno naredio likvidaciju civila zbog suradnje s ustaškim režimom bio visokopozicionirani časnik Odjeljenja za zaštitu naroda (Ozna) u kojem je radio i Boljkovac kao šef za karlovački kotar.

Na održanom ročištu Boljkovčev odvjetnik Anto Nobilo usprotivio se ispitivanju svjedoka Petra Banovca o smrti Valenta Banovca, ubijenog 1947. jer se ne radi o događaju iz optužnice. No, sudsko vijeće prihvatilo je argumentaciju tužiteljstva da Banovac može svjedočiti o Boljkovčevoj osobnosti.

Iako je isprva tvrdio da je s udaljenosti od 40 do 50 metara vidio kako Boljkovac puca u Banovca te da su mu kasnije njegovi brat i sestra potvrdili da je to bio Boljkovac na pitanje obrane kazao je da zapravo i nije mogao vidjeti je li se radilo o Boljkovcu koji od početka postupka negira krivnju.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo Boljkovca tereti da je od 7. svibnja do sredine lipnja 1945., protivno propisima međunarodnoga ratnog prava, zapovjedio uhićenje i dovođenje u zatvor većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta pod optužbom da su surađivali s ustaškim vlastima.

Obrana, među ostalim, ističe da ima i svjedoke koji tvrde da Boljkovac nije imao ovlasti zapovijedati jedinicama KNOJ-a (Korpus narodne obrane Jugoslavije) te da na dan zločina nije bio u Dugoj Resi, nego u karlovačkoj bolnici.