c S
Dnevne novosti

Izložbom dizajna u Londonu se najavljuje ulazak Hrvatske u EU

10.01.2013 07:20 ZAGREB, 9. siječnja 2013.(Hina) Izložba "The UK/Croatia Extra/ordinary Design Workshops", rezultat britansko-hrvatskog projekta inkluzivnog dizajna, otvorit će se 10. siječnja u londonskom British Councilu, čime započinje niz događanja "Dobrodošla Hrvatska" Britansko-hrvatskog društva i hrvatskog Ministarstva kulture, u povodu skorašnjeg ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

British Council i Ministarstvo kulture organizatori su izložbe koju će, najavljeno je iz Ministarstva kulture, otvoriti ministrica Andrea Zlatar Violić s izvršnim direktorom British Councila, Martinom Davidsonom. Izložba je ostvarena uz potporu Helen Hamlyn Centra za dizajn, Royal College of Art, Hrvatskog dizajnerskog društva i hrvatskog veleposlanstva u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Niz gostovanja i suradnji umjetnika i kulturnih institucija koji će se organizirati do 1. srpnja ove godine, kada Hrvatska službeno postaje članicom Europske unije, stoga je najprimjernije objediniti pod nazivom "Welcome Croatia", stoji u obavijesti Ministarstva. Predstavit će se radovi s radionica inkluzivnog dizajna održanih 2011. u Zagrebu i 2012. u Osijeku, na kojima su profesionalni dizajneri i organizacije koje vode, zapošljavaju ili rade s društveno marginaliziranim skupinama zajednički razvili niz proizvoda i popratni vizualni identitet te tako doprinijeli ekonomskoj samoodrživosti organizacija i njihovoj konkurentnosti na tržištu.

Cilj radionica bio je kroz mainstream dizajn i suradnju strateški promijeniti situaciju u kojoj se te organizacije nalaze i osnažiti njihove kreativne kapacitete u izazovnim ekonomskim vremenima. Koncept radionica i njihovi rezultati osvojili su Grand Prix na festivalu dizajna "Dan D" u svibnju 2011., nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva za najbolji koncept u profesionalnoj kategoriji u rujnu prošle godine te nagradu Mreže za razvoj i kreativnost u studenom, u kategoriji poticanja i razvoja tolerancije i prihvaćanja različitosti u poslovnom okruženju.

Britanska javnost imat će priliku vidjeti britansko-hrvatsko partnerstvo u praksi, praksi izgradnje povjerenja među ljudima, organizacijama i zemljama, te razvoja vještina mladih ljudi u izazovnim ekonomskim vremenima, napominje se u najavi Ministarstva. Kustosi izložbe, koja će biti otvorena do 27. siječnja, su Julia Cassim, Mirna Reinprecht i Sanja Bencetić.