c S
Dnevne novosti

Janukovič ne odustaje od EU-a unatoč pritisku Moskve

04.09.2013 07:10 KIJEV, 3. rujna 2013.(Hina/Reuters), Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič pozvao je u utorak ukrajinski parlament da donese zakone koji će potvrditi proeuropsku orijentaciju zemlje iako je Rusija pojačala pritisak na Kijev da zaustavi svoje približavanje Zapadu.

Janukovič je pozvao zastupnike da pripreme nacrte zakona o reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije kako bi se zemlja približila europskim standardima. EU očekuje od Ukrajine da osnaži demokratske standarde ako u studenom želi sklopiti ključne sporazume o partnerstvu i slobodnoj trgovini s Unijom. "Uspjeh na summitu u Vilniusu treba pripremiti. Dokumenti, ključni za naše daljnje napredovanje prema Europi, moraju biti usvojeni. To ukrajinski parlament mora učiniti kako bi Ukrajina mogla potpisati sporazume o pridruživanju i slobodnoj trgovini s EU-om", rekao je.

Oporba, međutim, kritizira Janukoviča da sam ugrožava europsku perspektivu zemlje jer ne želi stati na kraj političkim suđenjima i jer šuti o slučaju svoje najveće suparnice, zatvorene bivše premijerke Julije Timošenko, čije oslobađanje traži Zapad. Timošenko je 2011. osuđena na sedam godina zatvora, a kada bi bila oslobođena, bila bi realna prijetnja Janukoviču na izborima 2015. Europska unija smatra da je njezino suđenje zbog zloporabe ovlasti bilo političko i da bi njezino zatočeništvo moglo ugroziti potpisivanje sporazuma na summitu u Vilniusu. "Puštanje Julije Timšenko pitanje je isključivo političke volje predsjednika Viktora Janukoviča.

Naše stajalište je da je to bila politička presuda i da mora biti ukinuta i to brzo", rekao je Vitalij Kličko, potencijalni Janukovičev protukandidat na idućim predsjedničkim izborima koji predvodi straku UDAR. Rusija se protivi zapadnim težnjama Ukrajine i poziva je da se pridruži njezinoj carinskoj uniji s Bjelorusijom i Kazahstanom. Prošli mjesec ruske su vlasti nekoliko dana provodile pojačane carinske kontrole nad uvozom iz Ukrajine, a ruski je predsjednik Vladimir Putin zaprijetio mogućim "zaštitnim" mjerama, što je u Kijevu protumačeno kao prijetnja trgovinskim ratom.

Kremlj je u utorak ponovno upozorio Kijev da će izgubiti svoj posebni partnerski status ako potpiše sporazume s EU-om. "Ukratko, potpisivanjem sporazuma o partnerstvu s EU-om, Ukrajina će izgubiti svoju samostalnost i više za nas neće biti strateški, potpuni, partner", rekao je Sergej Glazev, Putinov predstavnik za odnose u carinskoj uniji. Rusija želi kontrolu nad ukrajinskom mrežom plinovoda i obećanjima o nižim cijenama plina nastoji privući Ukrajinu u carinsku uniju, što je Janukovič prošli tjedan odbacio kao "ponižavajuće". Ne bi li umirio Moskvu, Janukovič je u utorak kazao da će Ukrajina Rusiju uvijek smatrati strateškim partnerom.