c S
Dnevne novosti

Josipović: RH politički uz koaliciju protiv IS-a, spremna djelovati humanitarno

24.09.2014 07:14 ZAGREB, 23. rujna 2014.(Hina), Hrvatska je dio međunarodne koalicije u borbi protiv ekstremista Islamske države (IS) i u tom partnerstvu uz nju stoji politički, a spremna je djelovati i humanitarno, izjavio je predsjednik Ivo Josipović u utorak u New Yorku uoči sudjelovanja na Općoj skupštini UN-a na kojoj će se govoriti i o teroru te radikalne sunitske skupine.
"Politički stojimo iza te koalicije, dio smo te političke koalicije...i naravno da ćemo u slučaju potrebe pružiti i humanitarnu pomoć", rekao je Josipović u izjavi za Novu TV. Josipović je u utorak u New Yorku rekao hrvatskim novinarima kako Hrvatska neće vojno sudjelovati u napadima na Islamsku državu na koju su Sjedinjene Države nakon napada u Iraku po prvi put izvršile napad i u Siriji.

"Mi kao što sam rekao ne sudjelujemo i nećemo vojno sudjelovati, ali podržavamo i tu smo u političkom smislu ta koalicija, dakle nema nikakve vojne aktivnosti", rekao je Josipović. Hrvatski predsjednik je za Novu TV istaknuo da je to što čini Islamska država "veliko zlo" koje predstavlja "opasnost po čovječanstvo i temeljne vrijednosti naše civilizacije" i potvrdio da Hrvatska surađuje sa susjednom BiH, Kosovom u razmjeni informacija, s obzirom na prisutnost sljedbenika IS-a u našem susjedstvu.

"Naše službe surađuju s tim prijateljskim zemljama", rekao je Josipović, istaknuvši da se ta dobra suradnja s BiH i Kosovom na sigurnosnom planu mora nastaviti i da ona ide u prilog sigurnosti naših građana. Predsjednik nije propustio upozoriti da nas činjenica da u susjedstvu postoji ta radikalna islamska prisutnost ne smije okrenuti protiv naših sugrađana. "Činjenica da postoji ta opasnost nikako nas ne smije odvesti u islamofobiju", rekao je predsjednik i dodao da "muslimani daju veliki doprinos našem boljitku".

Također je podsjetio na izjavu hrvatske Islamske zajednice da to što čini IS "nije islam već njegova karikatura i zlouporaba". Uoči zasjedanja Opće skupštine UN-a američki predsjednik Barack Obama u utorak je, nakon prvog zračnog udara predvođenog SAD-om na džihadiste Islamske države u Siriji nakon napada u Iraku, poručio da je to tek početak borbe protiv IS-a i da ona nije samo američka te da se "Amerika ponosi što rame uz rame stoji s tim nacijama u ime zajedničke sigurnosti".

U zračnim napadima na IS su uz SAD sudjelovale i arapske zemlje - Saudijska Arabija, Jordan, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati. Međunarodna koalicija broji preko 40 zemalja.