c S
Dnevne novosti

Jovanović: ulaganje u znanost Hrvatskoj će omogućiti konkurentnost u EU

19.12.2012 07:20 VUKOVAR, 18. prosinca 2012.(Hina), Kada Hrvatska 1. srpnja iduće godine uđe u punopravno članstvo Europske unije (EU), želimo da naša zemlja bude konkurentna postojećim članicama Unije, a to možemo postići jedino ulaganjem u znanost i obrazovanje, poručio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u obraćanju studentima vukovarskog Veleučiliša Lavoslava Ružičke.

"Moja nastojanja, ali i cijele Vlade, idu u smjeru da Hrvatska bude zemlja slobodnih ljudi, da ima gospodarstvo temeljeno na tržištu i da ljudi koji u njoj žive svi imaju jednake šanse za uspjeh", kazao je Jovanović tijekom posjeta Veleučilištu i susreta s studentima, dodajući kako ta tri cilja povezuje upravo obrazovanje.

Govoreći o nastojanjima Vlade da Hrvatsku u znanosti i obrazovanju usmjeri u željenom smjeru, Jovanović je istaknuo odluku kojom se omogućava da svi učenici koji su završili trogodišnje srednje škole mogu upisati i četvrti razred na trošak države kako bi se zatim mogli upisati na neki od studija.

"Donijeli smo i odluku da svi učenici u međumjesnom prijevozu u srednjim školama ne moraju plaćati troškove prijevoza, kao i odluku, koju smo praktično jučer stavili u funkciju, o potpisivanju trogodišnjih programskih ugovora s veleučilištima i učilištima gdje smo jasno rekli da u iduće tri godine nijedan brucoš ne mora platiti školarinu, kao ni redovni studenti koji su skupili 55 ECTS bodova", rekao je Jovanović.

Dekanica Veleučilišta Lavoslava Ružičke Gordana Bujišić predstavila je razvojne planove i programe vukovarskog Veleučilišta upoznavši ministra s namjerom ustrojavanja specijalističkog diplomskog studija fizioterapije, zatraživši potporu ministarstva za njegovo pokretanje. Prema njezinim riječima, na Veleučilištu Lavoslava Ružičke, koje s radom započelo 2005. godine, u ovoj školskoj godini studira 1138 studenata na studijima fizioterapije i trgovine te upravnom studiju.

U sklopu Veleučilišta djeluju i Centar za traumu i Centar za cjeloživotno obrazovanje. Na Veleučilištu predaje 30 nastavnika, a jedan od ciljeva u idućem trogodišnjem razdoblju je da najmanje 50 posto studenata studij i završi u predviđenom roku od tri godine, navela je dekanica Gordana Bujišić.