c S
Dnevne novosti

Komadina i Linić o izmjeni Zakona o financiranju lokalne i regionalne samouprave

04.10.2013 07:20 RIJEKA , 3. listopada 2013.(Hina), Prijedlog primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine o izmjeni Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, čime bi se spriječio pad prihoda dijela lokalnih jedinica, podupro je početkom tjedna ministar financija Slavko Linić, priopćila je županijska uprava.

U priopćenju se navodi da je Komadina na sastanku s Linićem objasnio da je riječ o prijedlogu koji je slijedio nakon rasprava s predstavnicima gorskokotarskih općinama i obećanja županije da će pripremiti prijedlog u ime svih općina i gradova koji se dodatno financiraju po posebnim propisima. To su, uz goranske i otočne općine i gradove, i jedinice na području od posebne državne skrbi.

"U okolnostima i dodatnim specifičnostima zbog gubitka prihoda od komunalnog dijela proračuna, pada prihoda od komunalne naknade i komunalnih doprinosa, doći će do teških financijskih teškoća tih jedinica lokalne samouprave", ističe se u priopćenju i dodaje da je s tim u vezi Komadina predložio da se promijene udjeli u porezu na dohodak koji je osnovni porez i prihod jedinica lokalne samouprave tako da se poveća udjel gradova i općina, a da se iz tog zakona, po Zakonu o velikim gradovima, izuzmu upravo veliki gradovi koji su u po pravilu sjedišta županija i gradovi s više od 35 tisuća stanovnika.

Tako se, objašnjava se u priopćenju, ne bi povećavali redoviti prihodi jedinica lokalne samouprave, nego bi se prevenirao i spriječio pad prihoda tih, uvjetno rečeno, ugroženih jedinica lokalne samouprave. Iz županije ističu da se ministar Linić s tim složio te je rekao da je prijedlog županije sličan onome o čemu razmišlja i Ministarstvo financija. Prijedlog ministarstva išao bi i prema potpunom udjelu poreza na dohodak kao osnovnog izvora financiranja lokalnih samouprava, a bilo je riječi i o nekim drugim načinima financiranja, navodi se u priopćenju.

Županijska uprava ističe da su Linić i Komadina razgovarali i o aktivnostima u vezi sa završetkom predstečajne nagodbe Dina Petrokemije iz Omišlja tako da Državni ured za upravljanje državnom imovinom preuzme ulogu HEP-a i da bude kupac zemljišta za LNG terminal u Omišlju. "Tako bi se osigurao i lokalitet i pozicija za buduću investiciju, a osigurao bi se i novac koji je potreban za predstečajnu nagodbu i isplatu dijela vjerovnika i radnika", stoji u priopćenju.