c S
Dnevne novosti

Miljenić: stanje u zatvorima bolje je zahvaljujući probaciji

12.02.2014 07:14 VARAŽDIN, 11. veljače 2014.(Hina), Ministar pravosuđa Orsat Miljenić ocijenio je da je stanje u hrvatskim zatvorima bolje nego što je bilo, prvenstveno zbog sustava probacije u kojem je trenutno oko tri tisuće osuđenika.

Broj zatvorenika pao je, zahvaljujući probaciji, i u najstrožoj kaznionici u Lepoglavi, kazao je Ministar prilikom posjeta varaždinskom Županijskom sudu gdje je predstavio reformu pravosuđa. Nakon duljeg vremena broj zatvorenika u Lepoglavi pao je na 4.500 dok je prije dvije godine iznosio oko 5.200, podsjetio je ministar, dodajući da se u taj zatvor ulagalo i da je u dobrom stanju, ali da neke njegove dijelove još treba obnoviti.

"Lepoglava se i dalje treba obnavljati, ali u ovom trenutku nemamo previše novaca", kazao je Miljenić. No, ustvrdio je da u Hrvatskoj nema dovoljno pravosudnih policajaca. "Nažalost u ovom trenutku smo u takvoj gospodarskoj situaciji i moramo se snalaziti s onim što imamo. Od 23 milijuna kuna koliko smo prije dvije godine trošili na prekovremene sate u zatvorskom sustavu sada trošimo osam milijuna kuna.

Unatoč tome sigurnost je na razini što znači da se može. Moramo istaknuti da daljnje uštede nisu realne jer nema više prostora, ali su velike uštede napravljene. Što se tiče zapošljavanja preuzeli smo dio djelatnika iz carine i nekih drugih službi, a u tijeku su i neki natječaji, no ne u onom broju koji bi željeli", kazao je ministar.