c S
Dnevne novosti

Ministar Božinović o razminiranju razgovarao s predstavnicima ITF-a

20.07.2011 07:20 ZAGREB, 19. srpnja 2011.(Hina)Ministar obrane Davor Božinović razgovarao je danas u Zagrebu s predstavnicima međunarodne organizacije International Trust Fund (ITF) o mogućnostima suradnje na projektima razminiranja, priopćeno je iz Ministarstva obrane.
U priopćenju se navodi da su aktivnosti ITF-a, kroz suradnju s Vladama mnogih zemalja, a prvenstveno SAD-a, usmjerene na prikupljanje sredstava i pružanje financijske potpore aktivnostima humanitarnog razminiranja i zbrinjavanja neperspektivnih minsko-eksplozivnih sredstava u jugoistočnoj Europi.

Iz MORH-a je također priopćeno da je tijekom susreta bilo riječi o mogućnostima suradnje na projektima uništavanja viška ubojitih sredstava i programima financiranja putem međunarodnih donacija.

Istaknuto je da je Republika Hrvatska zainteresirana za daljnje projekte uništenja viška neperspektivnih ubojitih sredstava i da za te aktivnosti može iskoristiti potencijal domaćih tvrtki angažiranih na navedenim poslovima.

ITF je međunarodna organizacija sa sjedištem u Sloveniji koja od 1998. sudjeluje u projektima razminiranja u zemljama regije, a do sada je u Hrvatskoj uspješno surađivala na projektima razminiranja s Hrvatskim centrom za razminiranje.

U radu stručnih tijela ITF-a sudjeluju i predstavnici iz Republike Hrvatske, stoji u priopćenju iz MORH-a.