c S
Dnevne novosti

Ministar Mrsić s predstavnicima HUP-a

19.01.2012 07:14 ZAGREB, 18. siječnja 2012.(Hina), Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić izvjestio je na sastanku predstavnike Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) da Vlada namjerava, kako bi ojačala tripartitni socijalni dijalog, sklopiti novi sporazum o Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV) po kojemu će mu tehničku potporu pružati Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

Na sastanku, na kojemu su razmijenjena mišljenja, među ostalim, i o načinima suradnje radi kvalitetnog i učinkovitog socijalnog dijaloga, ministar je najavio i donošenje zakona o reprezentativnosti sindikata i poslodavaca, te inicijativu za rješavanje podjele sindikalne imovine, stoji u večerašnjem priopćenju Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Dodaje se da je ministar Mrsić upoznao predstavnike HUP-a i s planom da se pitanja, koja se odnose na kolektivna prava iz rada i socijalno partnerstvo, u budućnosti izdvoje iz Zakona o radu u poseban zakon. Kada je pak riječ o zaštiti radničkih prava ministar Mrsić istaknuo je da, prema završenoj analizi o broju i raspodjeli sudskih radnih sporova, u ovome trenutku nije potrebno osnivanje drugih radnih sudova, osim onoga već osnovanog u Zagrebu.

Objasnio je da će se, u suradnji s pravosuđem, pratiti stanje i procijeniti potreba za osnivanjem dodatnog radnog suda. Na sastanku je bilo riječi i o tomu kako zaposliti one koji se teško zapošljavaju na tržištu rada, osobite mlade, osobe s invaliditetom i dugotrajno nezaposlene, te je, s tim u vezi, Mrsić najavio dodatno osnaživanje kapaciteta Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje i prijedloge novih mjera.

Ponovio i da se ne planira ukidanje II. mirovinskog stupa te da je u tijeku izrada stajališta o smjeru u kojemu treba razvijati mirovinski sustav kako bi se stabilizirao te se osiguralo povećanje sigurnosti budućih umirovljenika. Na sastanku je istaknuto i da je ministarstvo otvoreno za sve inicijative i prijedloge poduzetnika kao partnera bez kojih nema novih radnih mjesta.

Ministar Mrsić poručio je da u svim pitanjima očekuje konstruktivan doprinos i suradnju socijalnih partnera na stvaranju uvjeta za napredak sustava što im je, rekao je, zajednički cilj, navodi se u priopćenju.