c S
Dnevne novosti

Odbor za Ustav podržao izmjene Zakona o javnom okupljanju

03.07.2012 07:24 ZAGREB, 2. srpnja 2012.Hina, Vladin konačni prijedlog izmjena Zakona o javnom okupljanju, kojim se ukida zabrana mirnog prosvjedovanja na Markovu trgu, dobio je potporu većine članova saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, ne i HDZ-ovih zastupnika.

Javna okupljanja i prosvjedi na Markovu trgu bila bi dopuštena od 15. srpnja, pri čemu bi pristup sudionika okupljanja bio ograničen na 10 metara od Sabora i Vlade te 20 metara od Ustavnog suda. Taj će prostor biti primjereno označen, a javno okupljanje i prosvjed bit će moguć od 8 do 22 sata, dok je broj sudionika ograničen na 1500.

U konačni prijedlog uvrštena je i odredba po kojoj se za osobe s invaliditetom i one s teškoćama u kretanju za pristup Markovu trgu osigurana "ruta" kroz Radićevu ulicu te Kamenita vrata. HDZ-ovac Vladimir Šeks (koji je jedini glasovao protiv zakonskih izmjena, dok su njegovi stranački kolege Ilija Filipović i Ana Lovrin bili suzdržani) zamjerio je Vladinom prijedlogu da nije na argumentiran način razrješio nedoumice vezane uz vremensko i ograničenje u broju sudionika te odmak od objekata na Markovu trgu.

"Ta brojka od 1500 ili bilo koja druga sama po sebi izaziva ogromne poteškoće u primjeni zakona", ocijenio je Šeks. Za Nenada Stazića (SDP) eventualne tehničke poteškoće u primjeni nisu bit zakona, već je to, naglasio je, želja da se ispravi nepravda prema građanima kojima je bilo zabranjeno prosvjedovati na Markovu trgu te namjera Vlade da prosvjede regulira na način koji će spriječiti nerede.

"Da to prethodna vlast nije zabranila ne bi bilo ni potrebno donositi zakon", poručio je, apsurdnom ocijenivši nedavnu izjavu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka o nenarodnoj vlasti Kukuriku koalicije. "Čelnik stranke koja je zabranila javno okupljanje na Markovu trgu sada ovu vlast koja tu zabranu ukida naziva nenarodnom.

To je uvreda svih birača koji su glasali za Kukuriku koaliciju i uvreda zdravog razuma", istaknuo je Stazić. Odbor je većinom glasova (uz protivljenje HDZ-a) podržao konačni prijedlog Zakona o HRT-u, a potporu članova Odbora dobio je i prijedlog izmjena Zakona o zaštiti potrošača.