c S
Dnevne novosti

Opačić: neće biti preispitivanja zakona o životnom partnerstvu

04.12.2013 07:16 ZAGREB, 3. prosinca 2013.(Hina), Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić odgovorila je Željki Markić da neće biti preispitivanja predloženog Zakona o životnom partnerstvu, koji će istospolnim zajednicama omogućiti slična prava kao i bračnim, a koji će vladajuća koalicija izglasati najvjerojatnije do kraja siječnja.

Na temelju tog zakona, o kojemu do 6. prosinca traje javna rasprava, istospolni parovi neće moći posvajati djecu, ali će im biti omogućeno skrbništvo. Nakon što je predstavnica građanske inicijative "U ime obitelji" Željka Markić u izjavi za Media servis zatražila izmjenu tog zakonskog prijedloga ministrica je poručila da je Željka Markić "obavila što je obavila prošle nedjelje", te da neće biti nikakvog preispitivanja tog zakona, jer je sada na redu hrvatski parlament. "Imamo dovoljno ruku da taj zakon izglasamo.

Bez ikakvih promjena, to je naša politička odluka. Zakon će biti izglasan, a u Saboru može biti samo poboljšan, ništa drugo", ustvrdila je Opačić. Zakonom o životnom partnerstvu, koji će vrlo brzo u Vladinu i saborsku proceduru, nastojali smo osigurati sva prava koja su vezana uz bračnu zajednicu, ističe ministrica. Omogućavanje skrbništva nad djecom je korak dalje u odnosu na ono što su istospolne zajednice dosad imale, rekla je Opačić koja prvo čitanje očekuje do kraja godine, a drugo čitanje najvjerojatnije do kraja siječnja.

Upitana za moguće trzavice u vladajućoj koaliciji, vezano uz najave uvođenja poreza na drugi dohodak, Opečić je rekla da su, čim postoji koalicija, normalni otpori nekim promjenama. S tim u vezi najavila je da se od početka iduće godine uvodi obrazac na kojemu će biti evidentirani svi primici uz plaću. "Vrlo brzo ćemo imati tu sliku i onda dolazi odluka o tome na koji način ćemo oporezivati sve ono što nije temeljni prihod", rekla je Opačić novinarima nakon obilježavanja Međunarodnog dana invalida.