c S
Dnevne novosti

Opačić: voljela bih tripartitni dogovor oko 'outsourcinga'

18.02.2014 07:22 ZAGREB, 17. veljače 2014.(Hina), Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izjavila je nakon sastanka sa predstavnicima sindikata javnih i državnih službi kako bi voljela da se postigne tripartitni dogovor Vlade, sindikata i poslodavaca oko 'outsourcinga' za prateće usluge.

"Mi u Vladi otvoreni smo za pregovore o vremenskoj duljini trajanja zaštite radnika koji će zajedno sa gospodarskim cjelinom promijeniti poslodavca, ali treba voditi računa i o europskim direktivama", kazala je Opačić nakon sastanka na temu "Projektni plan dugoročnih reformskih mjera fiskalne konsolidacije 2014.-2016.".

Napomenula je kako je to bio tek prvi preliminarni sastanak sa sindikatima o 'outsourcingu' pratećih usluga te naglasila kako se razgovaralo sa svim sindikatima koji pokrivaju one djelatnosti iz kojih bi trebalo biti izdvajanje gospodarskih cjelina. "Slijedit ćemo primjere dobre europske prakse koje se odnose na izdvajanje pratećih službi izvan javnog i državnog sektora", najavila je Opačić.

Na sastanku se, kazala je, razgovaralo i o specifičnim cjelinama kao što su one u sustavu zdravstva koje, kako je rekla, treba ozbiljno razmotriti i vidjeti mogu li uopće ići u outsourcing. "Najvjerojatnije ne, jer to su specifični dijelovi u zdravstvenom sustavu koji bi izdvajanjem mogli ugroziti živote građana u bolnicama zbog razine bakterija i sličnog", ustvrdila je Opačić.

Predsjednica samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek kazala je kako je potpredsjednica Vlade očito dobro upoznata s djelatnošću higijene i kuhinje u bolnicama. "To je nešto gdje stradavaju pacijenti, a potpredsjednica Opačić je dala do znanja da će specifičnosti vezane za bolnice ispoštovati", rekla je Avberšek i dodala kako im je i ministar zdravlja Rajko Ostojić potvrdio da u prvom planu mora biti pacijent.