c S
Dnevne novosti

Počela izborna promidžba

17.11.2011 07:24 ZAGREB, 17. studenog 2011.(Hina), U ponoć je službeno počela izborna promidžba za parlamentarne izbore koji će se održati 4. prosinca.

Izborna promidžba za 7. saziv Hrvatskog sabora trajat će do ponoći 2. prosinca, kada počinje izborna šutnja i traje sve do zatvaranja birališta, 4. prosinca u 19 sati.

U 7. saziv Sabora bira se 151 zastupnik, dva manje nego za prošli saziv, a u deset izbornih jedinica građani će izabrati po 14 zastupnika. U 11. izbornoj jedinici (dijaspora) biraju se tri zastupnika, a u 12. izbornoj jedinici bira se ukupno osam zastupnika nacionalnih manjina.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimio je 315 kandidacijskih lista, od toga 286 stranačkih (205 samostalnih i 81 koalicijska) i 29 neovisnih, a nakon provjere njihove valjanosti DIP je pravovaljanim prihvatio 313 kandidacijskih lista. Od prihvaćenih 313 lista, 285 je stranačkih, a 28 neovisnih.

Samostalnih je lista 204 dok je prihvaćena i 81 koalicijska lista Za 12. izbornu jedinicu, u kojoj zastupnike u Hrvatski sabor biraju nacionalne manjine, liste je podnijelo 49 kandidata, od kojih su 42 liste stranačke, a sedam neovisnih. DIP je kao pravovaljane prihvatio 48 kandidatura (56 kandidata) nacionalnih manjina koji biraju zastupnike u toj izbornoj jedinici.

Izborne su liste DIP-u predale 63 političke stranke, od 116 koliko ih je službeno evidentirano u Registru političkih stranaka te 28 podnositelja neovisnih lista. Pravila ponašanja pojedinaca i stranaka tijekom izborne kampanje pratit će Etičko povjerenstvo koje je donijelo i Izborni etički kodeks.

Prema Kodeksu, nije dopušteno pozivati na nasilje, širiti nacionalnu, vjersku ili rasnu mržnju te poticati neravnopravnost spolova. Sudionici u izborima uz ostalo ne bi smjeli podcjenjivati hrvatski sustav slobodnih izbora ili ometati i sprečavati potpuno i slobodno izražavanje volje birača.

Također, ne bi smjeli širiti bilo kakve zlonamjerne ili neutemeljene optužbe protiv bilo kojeg kandidata, iznositi laži i insinuacije o političkim suparnicima, isticati fizičke, psihičke i druge osobina suparnika radi njihova omalovažavanja te iznositi laži i insinuacije o privatnom životu suparnika u izborima i članova njihovih obitelji, Etičko povjerenstvo navodi i kako birači imaju pravo dobivati u svim sredstvima javnog priopćavanja objektivne informacije o strankama i kandidatima, a stranke i kandidati imaju pravo na jednake uvjete predizbornog nadmetanja.

Za prošle parlamentarne izbore, koji su održani 25. studenoga 2007., DIP je zaprimio ukupno 251 listu, od čega 235 stranačkih i 16 neovisnih, pri čemu je kandidacijske liste podnijelo 55 stranaka, a 46 je bilo koalicijskih lista. U Registru političkih stranaka tada je bilo evidentirana 101 politička stranka, dakle 15 manje nego za predstojeće izbore.

Od svih predanih stranačkih ili neovisnih kandidacijskih lista tada samo dvije nisu prihvaćene i to stoga što nisu bile upisane u registar političkih stranaka.