c S
Dnevne novosti

Pusić i Erjavec za imenovanje stručnjaka u sporu oko Ljubljanske banke

09.07.2012 07:12 DUBROVNIK, 7. srpnja 2012.(Hina), Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić razgovarala je u subotu u Dubrovniku sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem o pitanju Ljubljanske banke i poslije sastanka nagovijestila mogućnost da vlade angažiraju dvojicu eksperata koji bi pomogli u rješavanju spora, uz ocjenu da ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma ne bi smjelo s tim dovoditi u vezu.

"Želimo riješiti pitanje Ljubljanske banke, tj. pitanje jednog dijela štediša. Razgovarali smo o angažiranju dvojice stručnjaka u pronalaženju rješenja, ali za to moram dobiti mandat premijera i vlade", kazala je Pusić nakon sastanka s Erjavcem održanom po završetku 7. Croatia summita.

Na pitanje bi li taj spor mogao utjecati na proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora, Pusić je rekla da prijepor oko Ljubljanske banke ne treba vezati uz ratifikaciju. "Moje je mišljenje da je ratifikacija separatni proces", kazala je Pusić.

Dodala je kako je pitanje duga LB-a jedino otvoreno pitanje između dviju država. Erjavec je izrazio zadovoljstvom nastavkom razgovora oko tog pitanja.

Smatra da bi stručnjaci trebali dati svoju ocjenu o tome kako riješiti taj problem, ali je dodao da i on za njihovo uključivanje u proces mora dobiti mandat svoje vlade. Ljubljana problem neisplaćenih štediša Ljubljanske banke želi rješavati u okviru pregovora o sukcesiji, a ne na sudovima.