c S
Dnevne novosti

Pusić i Vučić: Srbija i Hrvatska spremne postupno rješavati sva otvorena pitanja

24.06.2013 07:12 BEOGRAD, 21. lipnja 2013.(Hina), Prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić ocijenili su nakon razgovora u petak u Beogradu da je sve manje problema u međusobnim odnosima dvije države i da su obje strane spremne rješavati sva otvorena pitanja, među ostalim i stvaranje uvjeta za uzajamno povlačenje tužbi za genocid.

Pusić, koja boravi u službenom posjetu Beogradu, prenijela je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji izravnu potporu Hrvatske Srbiji na putu eurointegracija, ocijenivši da je Srbija napravila veliki iskorak, a Vučić se Hrvatskoj zahvalio na potpori i svojoj gošći i njezinim suradnicima "na trenutku koji su izabrali posjetiti Beograd" nekoliko dana prije nego će Hrvatska postati novom članicom EU. "Naš dolazak i moj službeni posjet je nedvojbena i izravna potpora državi Srbiji za dobivanje datuma pristupnih pregovora s EU", istaknula je Pusić, naglasivši da je Srbija napravila velike korake i da bi dobivanje datuma značilo priznanje za te napore.

Ona je sporazum Beograda i Prištine ocijenila značajnim i za Hrvatsku, kao i cijelu regiju, i istaknula kako Zagreb očekuje pozitivnu odluku Europskog vijeća. Odgovarajući na pitanje o mogućnosti uzajamnog povlačenja tužbi Pusić je istaknula da se u ovom trenutku nastoje osigurati pretpostavke za otklanjenje nekih otvorenih pitanja i poteškoća kako bi se omogućili ozbiljni razgovori o međusobnom povlačenju tužbi. "Nadam se da ćemo biti u stanju otkloniti prepreke o pitanjima koja su otvorena i da ćemo doći do dogovora", istaknula je Pusić. Vučić je istaknuo važnim što su dužnosnici u obje države prestali voditi politiku koja bi štetila drugoj strani i prepoznali potrebu da odnose urede u najboljem interesu građana obiju zemlaja. "Imamo još otvorenih pitanja i problema, ali tu smo da ih rješavamo, a ne da stvaramo nove. Tužbe nose ogromne probleme i troškove za obje države i stvaraju teškoće za buduće generacije koje ne pamte naše sukobe i ratove. 

Mislim da ćemo pronaći najbolje rešenje i za Hrvatsku i za Srbiju", istaknuo je Vučić. Vučić i Pusić su tijekom današnjeg razgovora analizirali napredak u šest točaka koje su definirali prilikom njihova sastanka u Zagrebu, uz zajedničku ocjenu da se napredak osjeća u svakom pojediničnom području. Vučić je, među ostalim, najavio tiskanje udžbenika na maternjem jeziku za sve učenike hrvatske manjine u Srbiji koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku istaknuvši da će srbijanska strana učiniti sve da se Hrvati u Srbiji osjećaju ponosno kao njezini građani. Pusić je istaknula da su obje strane "u svakoj od šest točaka - od rješavanja pitanja mirovina, potrage za nestalima - napravili pozitivne pomake i dogovorili naredne korake" i u ime hrvatske strane najavila skoro rješenje za isplate mirovina ljudima koji žive u Srbiji, a stekli su mirovinski staž radeći u Hrvatskoj.

Ona je, odgovarajući na pitanje dolasku srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića na svečanost u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju 30. lipnja u Zagrebu, izravno potvrdila njegov dolazak: "Da, (Tomislav Nikolić) potvrdio je dolazak". Vučić je čestitao svojoj gošći i građanima Republike Hrvatske ulazak u Europsku uniju i izrazio nadu da će "Srbija i Hrvatska jednog dana surađivati i kao europski parneri" , te da će se "Srbija moći odužiti Hrvatskoj za potporu koju je dobila u eurointegracijama".