c S
Dnevne novosti

Sabor : Izmjenama Zakona o nasljeđivanju spriječiti pražnjenje lokalnih proračuna

23.05.2013 07:26 ZAGREB, 22. svibnja 2013.(Hina), Saborski klubovi poduprli su izmjene Zakona o nasljeđivanju kojima bi se trebalo spriječiti da proračuni općina i gradova budu prisilno ispražnjeni zbog nasljeđivanja imovine koja nema nasljednika.

Općine i gradovi više ne bi trebali strahovati da će zbog nasljeđivanja imovine i dugova poslije smrti nekog od svojih stanovnika biti dovedeni na prosjački štap s obzirom na to da bi se ubuduće ovrha za dugove ostavitelja mogla provoditi samo na toj imovini, a ne kao do sada nad cjelokupnom općinskom imovinom, uključujući i njezin račun. "Izmjene donose pravednije rješenje kad su u pitanju ovakvi nasljednici koji se ne mogu odreći tog nasljedstava", rekao je HDSSB-ov zastupnik Josip Salapić.

One su važne jer se, kako je rekao, u praksi pokazalo da su mnoge općine i gradovi preuzimali cjelokupno nasljedstvo i imovinu te dugove i tražbine, što je značilo teret na lokalne proračune. Ana Lovrin (HDZ) posebno je poduprla prijedlog da se u smrtovnice i u rješenje o nasljeđivanju obvezno uvede osobni identifikacijski broj. "To je radi toga da ne bude zabune, da ne bude velikih pogrešaka kroz provedbu rješenja o nasljeđivanju u zemljišnim knjigama koje su se svakodnevno događale", objasnila je.

Laburist Zlatko Tušak ustvrdio je kako bi bilo zanimljivo znati koliko u jedinicama lokalne samouprave ima naslijeđene imovine. "Nemamo podataka o tome i ne znamo ima li je puno ili malo, pa zato mislim da je resorno ministarstvo moglo barem prikupiti podatke i dati nam ih na uvid uz prijedlog zakonskih izmjena", ustvrdio je Tušak.

SDP-ova zastupnica Vesna Fabijančić-Križanić rekla je kako bi bilo zanimljivo razmotriti i prijedlog koji se mogao čuti na Odboru za pravosuđe o tome da se "izvidi" mogućnost da jedinice lokalne samouprave ipak odgovaraju svojom imovinom u slučaju da naslijeđenu imovinu otuđe prije nego što se namire vjerovnici.