c S
Dnevne novosti

Sabor o upravljanju obalnim područjem i Zakonu o osobnom imenu

11.10.2012 07:22 ZAGREB, 10. listopada 2012.Hina, Hrvatski sabor nastavit će zasjedanje raspravom o prijedlogu potvrđivanja protokola o integralnom upravljanju obalnim područjem Sredozemlja.

Sljedeća točka na dnevnom redu je konačni prijedlog Zakona o osobnom imenu, kojim Vlada predlaže ukidanje ograničenja broja riječi u imenu i prezimenu. Po važećim propisima, osobno ime sastoji se od najviše dviju riječi za ime i dviju riječi za prezime, a u Vladi ističu da je takvo rješenje stvaralo probleme u pravnom prometu velikom broju građana koji su rođeni u inozemstvu, ili su sklapanjem braka stekli prezime koje se sastojalo od više riječi.

Novim Zakonom ukida se i potreba da se izmjena osobnog imena oglašava na oglasnoj ploči ili objavljuje u Narodnim novinama. U slučaju rastave braka, bračni drug koji je sklapanjem braka mijenjao prezime moći će u roku od godine dana od prestanka braka vratiti prezime koje je imao prije sklapanja braka.

Osobno ime moći će promijeniti svaka osoba, a podnositelj zahtjeva morat će priložiti uvjerenje suda da se protiv njega ne vodi kazneni postupak. Promjena osobnog imena neće se odobriti ako se predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral.