c S
Dnevne novosti

Sabor sutra o jamstvu za dovršetak koridora Vc

27.10.2011 07:10 ZAGREB, 26. listopada 2011.Hina, Hrvatski sabor počet će sjednicu raspravom o prijedlogu Zakona o potvrđivanju ugovora o jamstvu između Republike Hrvatske i Europske investicijske banke za projekt dovršetka koridora Vc, najavio je potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak na kraju zasjedanja.

Tim se zakonom potvrđuje ugovor o jamstvu, potpisan 15. rujna ove godine, za zajam ugovoren ugovorom o financiranju.

Ukupni troškovi financiranja povezani s projektom dovršetka koridora Vc procijenjeni su na 150,4 milijuna eura, a Europska investicijska banka potvrdila je sufinanciranje troškova projekta putem zajma u iznosu od 60 milijuna eura, na 20 godina s početkom od pet godina.

Po projektu, izgradit će se ukupno 12,5 kilometara autoceste na koridoru Vc, i to sjeverna dionica od Sredanaca do granice s BiH (3,5 km) i južna dionica od čvora Ploče do granice s BiH (9 km).

S obzirom na prirodu postupka potvrđivanja međunarodnih ugovora, kojim država i formalno izražava spremnost da bude vezana već potpisanim međunarodnim ugovorom, kao i na činjenicu da se u ovoj fazi postupka u pravilu ne može mijenjati tekst međunarodnog ugovora, predloženo je da se taj prijedlog Zakona raspravi i prihvati po hitnom postupku.