c S
Dnevne novosti

Sabor: u srijedu kreće nova sjednica

08.05.2014 07:22 ZAGREB, 7. svibnja 2014.(Hina), Nakon mjesec dana stanke Hrvatski sabor u srijedu, 14. svibnja počinje novu, 13. sjednicu, odlučilo je saborsko Predsjedništvo koje je predložilo dnevni red na kojemu su zasad 44 točke.

Predsjednik Sabora Josip Leko tijekom dana očekuje "formulirani prijedlog" iz Vlade o novom ministru financija Borisu Lalovcu, koji će zamijeniti smijenjenog Slavka Linića. "Mislim da će danas doći formulirani prijedlog i da ćemo ga uvrstiti u sjednicu na početku zasjedanja, a kad će biti, odmah prvi dan ili u petak, to ćemo se dogovoriti", rekao je Leko novinarima nakon sjednice Predsjedništva.

Članovi Predsjedništva iz oporbenih redova novinarima su ponovili da su nezadovoljni što Sabor nije radio četiri tjedna, načinom komunikacije s Vladom, što je vladajuća većina u Saboru samo glasačka mašinerija i slično. "Nisu mi (ništa o tome) rekli, hvala im što govore drugima, a ne meni", rekao je Leko, naglašavajući kako se ne slaže s tim ocjenama. "Sabor radi svoj posao, nije tu da stvara nestabilnost nego da drži stabilnost hrvatskog političkog i državnog ustroja, to radimo odgovorno i ne možemo ispunjavati želje, ni pojedinog kluba, ni pojedinog zastupnika. Vrlo je važna stabilnost u društvu i državi", izjavio je predsjednik Sabora.

Među nezadovoljnicima što Sabor nije radio četiri tjedna je i Josip Salapić (HDSSB). "Sabor ima što raditi, a posebno reagirati na političke teme i događanja koja ugrožavaju stabilnost Hrvatske", rekao je Salapić, držeći da ima takvih tema, da je bilo vremena da Sabor zasjeda i da se premijer Milanović obrati zastupnicima.

Oporba je nezadovoljna i redoslijedom tema na dnevnom redu. Na kraju su točke koje je predložila oporba i vjerojatno nikada neće biti raspravljene, kaže potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ) . "Zabrinjava i da sada, kada je gospodarska situacija katastrofalna, kad ljudi dnevno ostaju bez posla, na dnevni red dolaze zakoni koji s tim nemaju nikakve veze i kojima se i ne pokušava riješiti teško gospodarsko stanje", ističe Reiner. Tvrdi da je na Predsjedništvu "itekako bilo rasprave" zašto oporbeni prijedlozi uvijek dolaze zadnji i nikako, baš njih, Sabor mjesecima ne stigne raspraviti. "Ali, bojim se da o tome više uopće nema smisla niti govoriti, mislim da je građanima potpuno jasno s kakvom Vladom imaju posla, jasno im je da je to već bivša vlada", poručio je akademik Reiner.

Predsjedništvo se suglasilo da Sabor bude pokrovitelj 200. godišnjice rođenja Ivana Mažuranića i 70-e godišnjice Srpskog kulturnog društva Prosvjeta. Pokrovitelj Petog kongresa obiteljske medicine bit će saborski Odbor za zdravstvo. Sabor će u okviru redovnog zasjedanja obilježiti svoj Spomen dan, 30. svibnja. Spomenut ćemo se tog dana i značenja Sabora u povijesti i danas, pozvat ćemo goste zaslužne za državu i Sabor, položiti vijence na grobove preminulih predsjednika Sabora, Vlade i države, najavio je Leko.