c S
Dnevne novosti

Saborska oporba Vladi: degradirate lokalnu samoupravu

04.07.2013 07:22 ZAGREB, 3. srpnja 2013.Hina, Pojedinačna saborska rasprava o prijedlogu Zakona o strateškim investicijskim projektima protegla se gotovo do samog kraja zasjedanja uz suglasnost svih da su Hrvatskoj potrebne investicije, ali je oporba upozoravala da Vlada zakonom degradira ovlasti lokalne samouprave prilikom odlučivanja o tome koji je projekt od strateškog interesa.

Branko Hrg (HSS) ne vjeruje da će predloženi zakon pokrenuti investicijski ciklus u Hrvatskoj. Zamjera da "nije jednak za sve" te da je lokalna samouprava u njemu degradirana, budući da nije definirano tko predlaže članove povjerenstva koje će odlučivati o tome je li neki projekt od strateškog interesa. Moglo bi se događati da se postavljaju ljudi koji nisu izabrani od strane legalnih tijela na razinama lokalne samouprave, a politički su kompatibilni državnoj politici, rekao je.

Replicirao mu je Srđan Gjurković (HNS) kazavši da lokalna samouprava nije degradirana jer upravo ona definira što će se na određenom prostoru raditi i graditi. "Sudjelovanje lokalne samouprave u odlučivanju je neupitno", poručio je, ali i upozorio da su dosadašnja iskustva pokazala kako je birokracija, posebno u lokalnoj samoupravi, jedan od problema realizacije investicijskih projekata. "Baš zato ovaj zakon će osigurati da sve one investicije koje u ovom trenutku stoje mogu ići u realizaciju", smatra Gjurković. Josip Borić (HDZ) drži da će predloženi zakon omogućiti rasprodaju mnogih nekretnina i javnih dobara u vlasništvu države "i to po hitnom administrativnom postupku, bez suvišnih zašto".

"Ovaj zakon nudi prijenos praktički svih ovlasti u odlučivanju o budućnosti pojedinog prostora u statusu javnog dobra na neko centralizirano tijelo bez javnog i lokalnog sudjelovanja, a to zapravo znači suspenziju stručnog i transparentnog postupanja te potpuno preseljenje u zonu političke odluke", ocjenjuje. Upozorio je da to predstavlja ogroman korupcijski rizik, budući da omogućava prevagu partikularnih u odnosu na javni interes. Jednakog je stava i njegov stranački kolega Ivan Šuker koji drži da na jedinice lokalne samouprave treba gledati kao na strateškog partnera, "a ne kao na nekoga tko je zločest i nešto stopira".

"Ovaj projekat ne može uspjeti ako nema subordinacije između resornih ministarstava i jedinice lokalne samouprave", ustvrdio je. Odgovorila im je Nadica Jelaš (SDP) kazavši kako je deplasirano govoriti da će zakon omogućiti rasprodaju hrvatskih nacionalnih resursa. "Zakon ne uzima nikakva javna dobra, ne ruši nikakve postupke i procedure, samo ih bitno ubrzava jer jasno postavlja pravila za investitore, određuje konkretne procedure i rokove koji se moraju držati i investitori, ali i državna uprava", rekla je.

Domagoj Milošević zaključno je u ime Kluba HDZ-a zatražio da se zbog nedorečenosti zakonskog prijedloga ograniči njegovo trajanje te predložio da se osnuje saborski odbor za investicije i konkurentnost koji bi nadzirao donošenje odluka kad su u pitanju strateške investicije i brinuo se za unaprjeđenje konkurentnosti i sustavno rješavanje prepreka koje imaju ulagači, mali i veliki.

Tijekom poslijepodneva zastupničku prisegu dao je Ivan Šimunović koji u zastupničkim klupama zamjenjuje europarlamentarku Ružu Tomašić (HSP AS). Sabor je na kraju današnjeg zasjedanja objedinjeno kratko raspravio izvješće o provedbi Nacionalnog programa zaštite potrošača za razdoblje 2009.-2012. te prijedlog programa za iduće četverogodišnje razdoblje, od 2013. do 2016.