c S
Dnevne novosti

Sindikati apeliraju na Linića i Bauka da dopuste isplatu plaća po starom načinu obračuna

15.02.2013 07:18 ZAGREB, 14. veljače 2013.(Hina), Sindikat porezne uprave Hrvatske i Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske apelirali su na ministra financija Slavka Linića i ministra uprave Arsena Bauka da omoguće isplatu plaća državnim službenicima po starom načinu obračuna plaće, a da se s uvođenjem Centralnog obračuna plaća (COP) u državnu upravu paralelno nastavi u predstojećem razdoblju, uz kvalitetniju organizaciju i pripremu.

Uvažavajući sve moguće razloge i ne ulazeći u njihovu analizu te pronalazak "odgovornih" za neisplatu plaća dijelu državnih službenika, pozivamo vas da kao odgovorne osobe resora zaduženih za rad državne uprave učinite sve da se plaće državnim službenicima i namještenicima isplate bez odgode, stoji u pismu sindikata upućenom Liniću i Bauku.

Sindikati upozoravaju da je neisplatom plaća ugrožena egzistencija nekoliko tisuća obitelji koji su dovedeni u ozbiljnu opasnost od ovrhe. Naime, zbog malih plaća gotovo ne postoji državni službenik koji nije kreditno opterećen i u "dužničkom ropstvu" prema bankama. Mnogi od njih neće moći podmiriti svoje obveze prema bankama, platiti režije na vrijeme, a da o osnovnim životnim potrebama i ne govorimo, tvrde sindikalci.

Stanje je tim neprihvatljivije jer uzrok kašnjenju nije nedostatak novca u proračunu, već nedovoljno pripremljeni i testirani sustav kojeg su državni službenici i namještenici kolateralne žrtve, ističu sindikati. Sindikalci također mole ministre da sa državnim službenicima i njihovim sindikatima "komuniciraju izravno i uljudno, a ne putem medija".

Ako vas je prijetnja štrajkom zbog kašnjenja plaća "isprovocirala", imajte na umu da je riječ o sustavu u kojem 2.600 zaposlenih obavlja posao predviđen za njih 3.500, te da su zatvorski službenici u 2011. godini ostvarili 351.807 prekovremenih sati, što im daje za pravo tražiti redovitu isplatu plaće, naglašavaju sindikalci.