c S
Dnevne novosti

Slovenska vlada izvješće središnje banke predala državnom odvjetniku i ministru unutarnjih poslova

29.08.2012 07:14 LJUBLJANA, 28. kolovoza 2012.Hina, Slovenska vlada je izvješće slovenske središnje banke koje govori o lošim potraživanjima i nepravilnostima u pojedinim bankama predala glavnom državnom odvjetniku Zvonku Fišeru te ministru unutarnjih poslova Vinku Gorenaku, objavio je u utorak ured premijera Janeza Janše.

Prema slovenskim medijima, riječ je o strogo povjerljivom izvješću o nepravilnostima u slovenskom bankarskom sustavu o kojemu je Banka Slovenije nedavno izvijestila članove parlamenta na sastanku iza zatvorenih vrata, a govori među ostalim o odobrenim kreditima bez čvrstih jamstava kojima su se banke eksponirale u vrijeme tzv. tajkunske privatizacije i gospodarskog rasta.

Slovenski mediji navode da se premijer Janez Janša zalaže za kažnjavanje odgovornih u bankama za te nepravilnosti i pojave korupcije te za zakon koji bi onemogućio zastaru kaznenih djela s područja financijskog kriminala.

Kako je u utorak javio Slovenski radio, državno odvjetništvo i policija pitanju kriminalnih pojava u bankama namjeravaju ubuduće dati prioritet, a nakon prošlotjedne policijske istrage vezane za nepravilnosti u radu bivšeg vodstva Nove Kreditne banke Maribor uskoro se mogu očekivati i druge istrage vezane za nepravilnosti u drugim bankama u većinskom slovenskom vlasništvu.