c S
Dnevne novosti

Šprem s kineskim i indijskim veleposlanikom

24.01.2012 07:14 ZAGREB, 23. siječnja 2012.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem primio je u nastupni posjet kineskog i indijskog veleposlanika u Hrvatskoj Shena Zhifeia i Pradeepa Singha koji su mu čestitali na pozitivnom rezultatu referenduma za članstvo u EU-u i izrazili uvjerenje da će Hrvatska biti prijatelj Kine i Indije u Uniji, priopćeno je u ponedjeljak iz Hrvatskog sabora.

"Idućih sedamnaest mjeseci imamo stratešku priliku da učvrstimo temelje suradnje prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju", rekao je Zhifei i dodao kako se nada da će Hrvatska biti "iskreni prijatelj Kine u Europskoj uniji".

S obzirom na to da postoje veliki potencijali za gospodarsku suradnju dviju zemalja, kineski veleposlanik je izrazio očekivanje da će novi parlament i vlada poduzeti daljnje mjere za jačanje investicija, stoji u priopćenju.

"Imamo novu vladu i parlament i mnogo energije i želje da se stvari promjene na bolje. Uvjeren sam da ćemo uspjeti u ovim kriznim vremenima unaprijediti bilateralne odnose", rekao je Šprem dodajući da će članstvo u Uniji obogatiti i odnose s Kinom.

Indijski veleposlanik Singh je izvijestio Šprema da je EU strateški partner Indije, da se jedanput godišnje održavaju sastanci na razini premijera i da je EU najveći investicijski i trgovinski partner Indije s kojim će New Delhi potpisati ugovor o slobodnoj trgovini.

Singh je također podsjetio da indijska tvrtka sudjeluje na natječaju za zagrebačku zračnu luku i istaknuo interes indijskih ulagača za hrvatski energetski sektor, prije svega za TE Plomin te za hrvatska brodogradilišta.

"U robnoj razmjeni s Indijom Hrvatska ima deficit, ali hrvatski izvoz u Indiju ipak snažno raste", rekao je Šprem i pozdravio ulaganje indijskog partnera u tvornicu Lukaps iz Ludbrega, navodi se u priopćenju Hrvatskog sabora.