c S
Dnevne novosti

Summit EU-a 22. svibnja o poreznoj evaziji

15.04.2013 07:10 BRUXELLES, 12. travnja 2013.Hina, Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy odlučio je sazvati summit čelnika Europske unije 22. svibnja na kojem će se razgovarati o borbi protiv poreza i fiskalne evazije.

"Odlučio sam staviti borbu protiv fiskalne evazije na dnevni red Europskog vijeća 22. svibnja", poručio je u petak u video poruci Van Rompuy. On je procijenio da godišnje EU izgubi 1 bilijun eura zbog izbjegavanja poreza, što je jednako BDP-u Španjolske i daleko više od 400 milijardi eura, koliko treba izdvojiti za financijsku pomoć Grčkoj, Irskoj, Portugalu i Cipru.

Pitanje utaje poreza postalo je iznimno aktualno nakon pokretanja "Offshore-Leaksa", objave tajnih podataka u 46 svjetskih medija o fantomskim tvrtkama koje su bogati pojedinci osnovali u poreznim utočištima, poput Djevičanskih otoka, Sejšela, Kajmanskih otoka kako bi izbegli plaćanje poreza u svojim zemljama. U sklopu borbe protiv porezne evazije pet velikih zemalja Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska i Velika Britanija prije nekoliko dana postigle su dogovor o automatiziranoj razmjeni podataka o vlasnicima bankovnih računa.

U zajedničkom pismu koje su ministri financija tih zemalja uputili Europskoj komisiji izvijestili su da su postigli dogovor o 'pilot' projektu automatske razmjene podataka, čija je svrha suzbijanje porezne evazije. Incijativa je otvorena i za druge zemlje EU-a a temelji se na nedavno usvojenom američkom zakonu koji zahtijeva od američkih građana da poreznim vlastima dostave podatke o bankovnim računima u inozemstvu, a inozemne banke da im dostave podatke o svojim američkim klijentima.

U Europskoj su uniji usvajanje sličnog zakona dosada kočili Austrija i Luksemburg, inzistirajući na načelu bankovne tajne u slučaju domaćih ali i inozemnih klijenata. Luksemburg je prihvatio djelomično ukinuti bankovnu tajnu i pridružiti se automatskoj razmjeni podataka o prihodima na štednju privatnih računa od 2015. godine. Austrija još nije zauzela jasnu poziciju, ali je jasno da neće moći ostati izolirana.