c S
Dnevne novosti

Vijeće EU početkom lipnja o graničnom režimu Hrvatske s BiH

13.05.2013 07:24 SARAJEVO, 10. svibnja 2013.Hina, Vijeće Europske unije će se početkom lipnja očitovati o zahtjevu Hrvatske da se građanima Bosne i Hercegovine i nakon 1. srpnja dopusti prelazak granice između dvije države s osobnom iskaznicom, najavio je glasnogovornik delegacije Europske komisije u BiH Andy McGuffuie u izjavi za "Dnevni avaz" od petka.

Komentirajući odluku hrvatske vlade o stavljanju izvan snage dosadašnjeg sporazuma između Hrvatske i BiH o bezviznom režimu putovanja, McGuffie je za sarajevski list kazao kako je riječ o očekivanom postupku sukladnom pridruživanju Hrvatske EU."Usporedno s ovim Hrvatska snažno radi unutar Unije na tome da se odobri primjena dosadašnjeg režima putovanja s osobnim iskaznicama. Odluku o tome donose države-članice EU, a njima se Hrvatska službeno obratila 6. ožujka.

Nedavno se o tom zahtjevu raspravljalo u tijelima Unije. Odlučeno je da pravni odjel Vijeća EU da mišljenje do polovice svibnja, a da se početkom lipnja očituje i Vijeće", kazao je McGuffie. Sukladno odluci o otkazivanju dosadašnjeg sporazuma o bezviznom režimu, građani BiH bi od 1. srpnja u Hrvatsku mogli ulaziti bez viza samo ako posjeduju biometrijsku putovnic,u dok bi oni s putovnicama starijeg datuma morali tražiti vize. Po podacima Agencije za identifikacijske dokumente, evidencije i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), trenutačno nešto više od milijun i pol građana te zemlje posjeduje biometrijske putovnice, no njih oko 115 tisuća i dalje ima stare putovnice bez čipa s biometrijskim podacima, s kojima nije moguće putovati u Europsku uniju.

BiH je u veljači počela izdavati i nove osobne iskaznice koje također sadrže biometrijske podatke. Takve iskaznice do sada je dobilo nešto više od 50 tisuća građana BiH. Ako se s tim suglasi Vijeće EU, prelazak granice nakon 1. srpnja bio bi moguć također samo s biometrijskim osobnim iskaznicama, dok bi nositeljima starih iskaznica za ulazak u Hrvatsku trebala putovnica. Iako se bliži ulazak Hrvatske u EU vlasti BiH, za razliku od onih u Hrvatskoj, još nisu riješile i problem izdavanja propusnica za malogranični promet.

"Točno je da vlasti Hrvatske već od 6. svibnja primaju zahtjeve svojih građana za propusnice, ali je i činjenica da smo mi tek u zadnjih mjesec i pol počeli raditi poslove nužne da se pripremimo za skori ulazak Hrvatske u EU", ustvrdio je za banjolučke "Nezavisne novine" ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) Miro Džakula, predsjedatelj državnog povjerenstva BiH za integrirano upravljanje granicama. Po njegovim riječima, Vijeće ministara BiH još nije usvojilo projekt izdavanja malograničnih propusnica "zbog nekih propusta" za koje je odgovorna Agencija za indentifikacijske dokumente.

Iz te agencije odbacuju odgovornost za kašnjenje ističući kako je sada na povjerenstvu za granice da odredi redoslijed poteza. Malogranične propusnice trebale bi osigurati lakše kretanje osobama koje žive u pograničnom području. Dodatni problem trenutačno predstavlja tumačenje dubine graničnog pojasa koji bi bio obuhvaćen malograničnim propusnicama, jer u BiH žele da to bude područje dubine do 30 km. Hrvatska strana pak smatra da je optimalno rješenje da granični pojas bude zona u dubini od 5 km pa se očekuje da će se o tome nastaviti pregovori u Bruxellesu uz posredovanje Europske unije.