c S
Dnevne novosti

Vijeće ministara BiH utvrdilo prijedlog ugovora o izručenju

11.10.2012 07:12 SARAJEVO, 10. listopada 2012.Hina, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u srijedu je utvrdilo odvojene prijedloge ugovora o uzajamnom izručenju državljana koji bi se sklopili s Hrvatskom, Srbijom te s Crnom Gorom, no tim dokumentima nije predviđena mogućnost izručenja počinitelja ratnih zločina.

Prijedlogom ugovora, koji je proslijeđen na daljnji postupak Predsjedništvu BiH, utvrđena je mogućnost izručivanja vlastitih državljana u svrhu kaznenog progona ili provedbe kazne zatvora za kaznena djela korupcije, organiziranog kriminala i pranja novca za koja je sukladno pravnom sustavu obje države-ugovornice propisana kazna zatvora ili mjera koja uključuje oduzimanje slobode u trajanju od četiri godine ili teža kazna.

Mogućnost uzajamnog izručenja predviđena je i u slučaju drugih teških kaznenih djela za koja se može izreći kazna zatvora u trajanju od deset godina i više. Kako se navodi u priopćenju objavljenom nakon sjednice Vijeća ministara BiH, odredbe predloženih ugovora ne bi se odnosile na kaznena djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, kao ni na djela počinjena prije potpisivanja ugovora.

Predsjedništvu BiH upućen je i prijedlog izmjena već postojećeg ugovora o izručenju s Makedonijom kojime je predviđena i mogućnost izručenja u slučajevima počinjenja kaznenih djela poput pranja novca. Prema ustavnim i zakonskim odredbama obiju država izručenje državljana do sada nije bilo moguće, a između BiH i Hrvatske postojao je samo sporazum o uzajamnom priznavanju i izvršenju pravomoćnih presuda.

Po toj osnovi osobe poput Branimira Glavaša koje su pravomoćno osuđene u Hrvatskoj a pobjegle su u BiH u toj su zemlji ipak morale odslužiti zatvorsku kaznu. Hrvatski sudovi u takvim slučajevima svoje presude dostavljaju bosanskohercegovačkim pravosudnim tijelima, a presude se potvrđuju na lokalnim sudovima, što je onda osnov za upućivanje na izdržavanje kazne.